FILM O KOJEM SE PRIČA

Ne vjerujte hejtu, Harry Styles je bezveze, ali ‘Don‘t Worry Darling‘ je dobar i pun sočnog trasha

Dont worry darling

 Imdb/
Produkciju su pratile toliko lude priče, skandali i tračevi da su na kraju zasjenile sam film, koji su onda pokopali i kritičari

Teško je reći je li sve to skupa na kraju bio samo dobar PR, ali produkciju i promociju razvikanog "Don‘t Worry Darling" pratila je tolika količina ludih priča, tračeva i događaja da se na kraju najmanje govorilo o samom filmu.

A jednom kad su objavljene prve, uglavnom mlake recenzije, film koji je opisan kao dosadan, neoriginalan i tek osrednje kompetentan ekspresno je otišao u zaborav.

U kinima je nakon premijere u Veneciji igrao kratko, zaradio osrednjih 90-ak milijuna dolara na blagajnama, a u trendu je ponovno tek otkad se prije nekoliko dana pojavio na HBO-u Max.

Ali i da je ispao ne znam koliko senzacionalan, teško da bi imao više šansi uz sve sočne tračeve koji su ga pratili.

Prvo je usred snimanja sa seta izletio Shia LaBeouf, pa su se tjednima poslije on i Wildeova prepucavali je li ga ona otjerala ili je otišao sam. Nakon toga izbio je skandal s glavnom glumicom, u filmu inače odličnom Florence Pugh, a insajderi su tabloidima dojavljivali kako su Wilde i ona dane na setu provodile uglavnom urlajući jedna na drugu. Pravi scream fest, kako su ga opisali.

A onda se "dogodio" Harry Styles. Planetarna rock-zvijezda koja igra glavnu ulogu u "Darlingu" očito je uklizala u već raspadnuti brak Olivije Wilde i Jasona Sudeikisa, s čime se ostavljeni komičar nije mogao pomiriti, a čitava stvar je eksplodirala kad je njihova dadilja medijima cinkala kako se bacao ispred automobila Wildeove kad bi išla na večeru sa Stylesom.

Svijet se tako danima zabavljao s receptom za preljubničku salatu, istu onu koju je Wilde nosila svojem novom dečku dok je Sudeikis ležao na cesti pred njom.

Doduše, on joj se fino osvetio uručivši joj papire za razvod dok je na pozornici Comic Cona pred masom ljudi uživo predstavljala svoj novi film. A tek skandal u kojem je navodno Styles pljunuo Chrisa Pinea na premijeri filma u Veneciji?

Kakav show!

Međutim, kad se ogule svi ti slojevi skandala, problematične produkcije i poraznih kritika, na kraju, zapravo, treba priznati - "Don‘t Worry Darling" nije loš film. Dapače.

Riječ je o neobičnom spoju ljubavne drame i znanstvenofantastičnog trilera s velikim preokretom na kraju, a kao takav je otpočetka bio riskantna žanrovska oklada. Ženska publika kod takvih hibrida često se osjeća nasanjkano jer očekuje sočni ljubić, a dobije "nekakvo sranje à la ‘Matrix‘", dok muška očekuje napeti SF, pa većinu filma zijeva prateći ljubavnu ljigu glavnih junaka. Ne brinite se, nismo vam otkrili ništa što već niste vidjeli u sedam mjeseci starom traileru, a preokret nije toliko revolucionaran da bi vas izuo iz cipela.

Ovaj film je svašta, ali "Šesto čulo" ipak nije.

Pa o čemu je onda ovdje riječ? Styles i Pugh igraju mlad, bogat i uspješan par koji živi svoj tipično savršen život u tipično savršenom fiktivnom američkom gradiću Victory iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Muškarci u njemu piju, puše, slušaju jazz, nose fina odijela i šešire, i svaki dan u kabrioletima odlaze na svoj tajanstveni "posao od devet do pet" dok žene dane krate uređujući se, piju koktele uz bazene, tračaju, čiste kuće i pripremaju pečenja za večeru.

Ubrzo se, međutim, ispostavi da se ispod umjetno ispolirane swinging fifties površine Victoryja krije neobični eksperiment kojim rukovodi gradski alfa, Chris Pine, te da nisu baš svi tamo svojevoljno. Mračne tajne uskoro isplivaju na površinu, a sve vodi bizarnom preokretu koji je ovisno o količini filmova koje ste dosad pogledali - ili vrlo lako ili jako teško pogoditi.

"Don‘t Worry Darling" prije svega je velik filmski déjà vu i, dok traje, stalno vas prati osjećaj da ste sve to već negdje vidjeli. Wilde je ovdje manje redateljica, a više DJ-ica koja spretno remiksira hitove poput "Matrixa", "Trumanova showa", "Stepfordskih supruga" i "Losta", a vidi se da baš jako voli gledati Shyamalana i Peelea.

Fanovi Losta ovdje će se posebno dobro zabaviti, jer Victory će vam na trenutke ličiti na još jednu ispostavu Dharma Initiativea.

Ali ne vjerujte negativnom hypeu, film nikad nije dosadan, uglancan je do bola i predivno izgleda, a glumci s guštom žvaču kroz zadane im trashy dijaloge. Pugh je živa vatra, sa Stylesom dijeli par vrućih prizora seksa, uvjerljivo proda preokret, a ni Pine nije loš u svojoj ulozi bizarnog ljigavca, u kojoj je očito ostao i tijekom onih suludih presica na Venecijanskom festivalu.

Styles, s druge strane, glumiti ne zna, ali to mu, očito, niti nije svrha ovdje, njemu su valjda rekli "ti samo pazi na frizuru i dobro izgledaj", a Olivia Wilde sama je sebi zadala manju, ali na kraju vrlo bitnu epizodicu koju fino zakuca.

Nema tu oskarovskog materijala, ovo je B-liga, ali sočna i najbolje funkcionira ako se gleda neopterećeno, kao jedna duga epizoda "Black Mirrora" ili "Zone sumraka". U poplavi sranja kojim nas svakodnevno zatrpavaju na streaming servisima mogli ste proći puno gore, a znate o čemu pričam ako ste se ponadali da su razvikane serije poput "The Watcher" vrijedne vašeg vremena. To je recimo sedam sati života koje vam nitko neće vratiti.

"Darling", dakle, nije posebno originalan. Ni u kojem slučaju. Je li zaslužio premijeru u Veneciji? Sačuvaj Bože. Treba li se, međutim, sramiti sam sebe? Nikako.

Na kraju, evo i recepta za preljubničku salatu Olivije Wilde: pomiješajte pečeni losos i krumpir s tikvicama i začinite posebnim preljevom. Smiješajte ga od dvije žlice dijonskog senfa, dvije žlice vinskog octa i šest žlica maslinova ulja. Po želji dodajte malo sitno sjeckanog češnjaka te malo meda.

I ljubav će se, ako ne već genijalan film- roditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45