HIT OD 630 MILIJUNA

Ne izgleda poput kung fu borca, krupan je, teško se kreće, ne posjeduje baš niti nekakvu perspektivu... novi hit stiže u kina

Kung Fu Panda 4

 Supplied By Lmk/Imago Stock&people/Profimedia/Supplied By Lmk/imago Stock&people/profimedia
U novi film uloženo je 130 milijuna dolara, otprilike koliko i u prethodna izdanja, tako da vizualni prosede neće previše zaostajati za prvom trilogijom

Panda Po ne izgleda poput kung fu borca. Krupan je i debeo, teško se kreće, a najveća strast su mu okruglice njegova oca gusana Pinga, vlasnika mjesne zalogajnice. Ako Po i posjeduje nekakvu perspektivu, ta je u nasljeđivanju obiteljskog posla, tj. kulinarstva i ugostiteljstva, međutim, i tu mu nedostaje ono nešto – tajnoviti začin koji jedino poznaje tata.

Nije da Po nema nikakve veze s kung fuom. On je strastveni obožavatelj te vještine i skuplja figurice svojih idola, ali na isti način na koji se djeca oduševljavaju filmom i filmskim zvijezdama: sam, naime, ne zna izvesti nijedan od čuvenih borilačkih pokreta.

Stoga su svi uvjereni da je posrijedi zabuna kada ga majstor Oogway (zahvaljujući tome što je kornjača dočekao je duboku starost) proglasi narednim Zmajevim ratnikom. To je titula koju dobiva samo jedan vrhunski borac, i to tek onda kada njihovom svijetu prijeti naizgled neumitna katastrofa. Potonju predstavlja strašni sivi tigar Tai Lung, koji se upravo oslobodio iz zatvora s tisuću čuvara i želi se obračunati sa svima koji su mu svojedobno uskratili naslov Zmajevog ratnika.

Može li Po zaustaviti Tai Lunga? Majstor Shifu, koji u svemu mora slušati Oogwaya, smatra da je to čista glupost i da su to jedino u stanju njegovi najbolji učenici – Tigrica, Ždral, Bogomoljka, Majmun i Guja. No što ako Po ipak posjeduje skrivene sposobnosti? Kad Shifu shvati da kod pande sve funkcionira kroz želudac, promijenit će strategiju i početi vjerovati da je Oogway možda imao pravo.

To je zaplet crtića "Kung fu panda" u produkciji kompanije DreamWorks, koji je 2008. postao veliki hit i zgrnuo 630 milijuna dolara. Oduševljen, Jeffrey Katzenberg, tadašnji šef DreamWorksa, objavio je plan da će "Kung fu panda" postati franšiza i imati ukupno šest nastavaka, prva tri filma bit će nazvana "student", a posljednja tri "majstor". To se dakako odnosi na Poa, u početku on ovladava kung fu i chi vještinama te uspijeva spriječiti katastrofu koja bi mogla uništiti Kinu. Zajedno s Tigricom, Ždralom, Bogomoljkom, Majmunom i Gujom, koji su mu u međuvremenu postali najbolji prijatelji, suprotstavlja se moćnim zlikovcima kao što su paun Lord Shen i duh generala Kaija. Drugo i treće izdanje režirala je Jennifer Yuh Nelson (treće uz pomoć debitanta Alessandra Carlonija), osobito je uspješno bilo drugo, najkomercijalnije u čitavoj franšizi, no redateljica je upozorila da takvi filmovi ne nastaju na pokretnoj vrpci, svaki mora imati svježe ideje i obilje akcije, humora i emocija.

"Kung fu panda 4" je prvi dio nove trilogije znane i kao "Majstor". Budući da se Jennifer Yuh Nelson već zamorila od rada na franšizi, posao je dobio Mike Mitchell, koji ima solidnu reputaciju kao redatelj crtića ("Shrek uvijek i zauvijek", "Alvin i vjeverice: karambol", "SpužvaBob - film"). U novi film uloženo je 130 milijuna dolara, otprilike koliko i u prethodna izdanja, tako da vizualni prosede neće previše zaostajati za prvom trilogijom. Novi važan lik je pustinjska lisica Zhen, vješta kradljivica, koja se ne odvaja od Poa. Njihov glavni neprijatelj je Kamelonka, koja usvaja (to jest kopira) vrline protivnika i vrlo brzo stječe Poove vještine kung fua. Je li to dostatno da se nadmaše prethodnici? Možda, no danas je jako teško parirati hitovima iz prethodnog desetljeća, jer je kino tržište tada bilo stabilnije.

Kung fu panda 4

am. anim. akc. komedija, 2024.

REDATELJ: Mike Mitchell

BUDŽET: 130 milijuna dolara

U KINIMA: od 7. veljače

PANDA JE NOVI KUNG FU MAJSTOR

Po Ping

Omiljena panda u ovom filmu ima nimalo lagan zadatak. Postala je duhovni vođa Doline mira, a o toj disciplini nema pojma. Ipak, kad je mogla svladati kung fu, valjda će imati sreće i s duhovnim vještinama. Čeka je još jedan zadatak, mora istrenirati Zmajevog ratnika, koji će je zamijeniti kad zaprijeti opasnost. Zapravo, ovo drugo se čini puno kompliciranije.

Lisica Zhen

Iskusna kradljivica iz nekog se razloga vezala za Poa, možda zato što on ima dobar apetit i lako nabavlja hranu. U američkoj verziji glas joj je posudila Awkwafina, danas velika filmska zvijezda ("Oceanovih 8", "Suludo bogati Azijati"), koja je istodobno i vrlo popularna rap pjevačica. Šteta što će u filmu iskoristiti samo djelić svoga raskošnog talenta.

Kameleon

Glavni negativac u filmu, čarobnica koja je u stanju po želji mijenjati oblik i preuzimati sve osobine onih koje oponaša. Sinkronizirala ju je Viola Davis, koja se specijalizirala za uloge autoritarnih žena, vladarica iz sjene ("Odred samoubojica", "Igre gladi: Balada o pjevicama i zmijama"). Jedna je od rijetkih umjetnica koja je dobila EGOT (Emmy, Grammy, Oscara i Tony).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:19