PIŠE NENAD POLIMAC

Nakon tri godina vratio se Netflixov megahit: Pomalo je kaotičan, ali i prepun brutalnih prizora strave

Stranger Things, četvrta sezona; Eduardo Franco, Charlie Heaton, Millie Bobby Brown, Noah Schnapp, Finn Wolfhard

 Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/Everett/Profimedia
Priča je zasnovana na paralelnim radnjama, neke su važne, neke manje, no s vremenom ćete se naviknuti na što da se usredotočite

Nema smisla ništa prigovarati seriji koja kod široke publika ima takav odjek. Četvrta sezona "Čudnih stvari", koja je braću Duffer prometnula u televizijske moćnike, prilično je neujednačena, sedma epizoda traje poput cjelovečernjeg filma, a u srpnju nas čekaju još dva nastavka koja će trajati po svoj prilici onoliko koliko autori požele. Usprkos kaotičnom konceptu, to je po broju pregledanih minuta najveći hit u posljednje vrijeme, uspješniji čak i od druge sezone "Bridgertona", dok se već zaboravljeni pjesmuljak Kate Bush "Running Up the Hill" našao na prvom mjestu "skidanja" na usluzi iTunes.

Novi glavni negativac

Tri godine je proteklo od treće sezone, pa smo već pomalo i zaboravili radnju. Ipak, upamtili smo da je šerif Hopper poginuo u zadnjoj epizodi, u famoznom obračunu u robnoj kući Starcourt, a i tu su nas prevarili. On je, naime, preživio, zarobili su ga Sovjeti i otpravili u kažnjenički logor na Kamčatki. To doznajemo već u drugoj epizodi, jer je Joyce Byers (Winona Ryder) dobila zagonetan paket u kojem joj traže da brže bolje dođe na Aljasku i donese otkupninu za svog dečka. Pilota malog zrakoplova koji će novac odnijeti u Gulag u Sibiru glumi srpski glumac Nikola Đuričko, i to poprilično dobro i duhovito. Radnja se inače zbiva 1986., što baš nije okej, jer se sugerira da je od prošle epizode prošlo samo devet mjeseci, a na glumcima koji bi trebali biti u tinejdžerskoj dobi jasno je da ta računica ne štima. No o tome ionako ne stignete brinuti jer vas već u prvoj epizodi autori vraćaju u 1979., gdje dr. Marin Brenner (Matthew Modine) eksperimentira sa svojim malim "zamorcima" od kojih samo Eleven (Millie Bobby Brown) preživljava. Je li to zbilja tako? Poslije se u nebrojeno navrata vraćamo u njegov laboratorij i klinci su u različitim fazama razvoja. El se u sadašnjem vremenu oporavlja od šoka jer je izgubila sve svoje moći i sada je postala lak plijen školskih nasilnika i nasilnica. Kad pribjegne drugim metodama, intervenira i policija.

image

Stranger Things, četvrta sezona; Joseph Quinn

Netflix/Hollywood Archive/Profimedia/Netflix/Hollywood Archive/Profimedia

Novi glavni negativac zove se Vecna, izgleda zastrašujuće, što je i primjereno, ali ga ne glumi Robert Englund, koji je utjelovio i Freddyja Kruegera iz "Noćne more u ulici brijestova", no dosta mu je blizak. Serija nije namijenjena mlađima od 16 godina, što znači da ima dosta prizora strave, prilično brutalno izvedenih. Od "normalnih" likova najviše se izdvajaju Dustin Henderson (Gaten Matarazzo) i snalažljiva Max (Sadie Sink), no kad Vecna zaprijeti, pred njim zapravo nema obrane. Ima jako puno flash backova, morate ih pažljivo gledati, jer u njima se objašnjava kako je stvoren Vecna, a paralelno pratimo kako El ponovno stječe svoje moći. To je pak prilično zamršen proces, ima tu svega, i "loopova" i skakutanja kroz vrijeme, no najbolje je ni o čemu ne razmišljati suviše doslovno, budući da će nam se razrješenje brzo ponuditi, ako ne u ovoj, onda u nekoj od narednih epizoda.

image

Stranger Things, četvrta sezona; Winona Ryder, Brett Gelman

Netflix/Hollywood Archive/Profimedia/Netflix/Hollywood Archive/Profimedia
image

Stranger Things, četvrta sezona; Eduardo Franco, Noah Schnapp, Finn Wolfhard, Charlie Heaton

Netflix/Hollywood Archive/Profimedia/Netflix/Hollywood Archive/Profimedia

Pazite na zidni sat

Poput nekih prethodnih, i ovo je serija koju je uputno pogledati bar dvaput, jer krije bezbroj tzv. "uskršnjih jaja". Kad god se pojavi zidni sat, znajte da to nije obični ukras uz zid, nego simbol nečega zlokobnoga. Priča je zasnovana na paralelnim radnjama, katkad ih ima čak pet-šest, neke su važne, neke manje, no s vremenom ćete se naviknuti na što da se usredotočite. Redateljska ekipa je šarolika, uz Matta i Rossa Duffera najviše epizoda potpisao je holivudski hitmjeker Shawn Levy, a dvije epizode pripale su Nimródu Antalu, američkom Mađaru koga pamtimo po zanimljivom mađarskom filmu "Kontroll". Sedma epizoda besramno je nazvana "Pokolj u laboratoriju Hawkin", što se u njoj doista i zbiva, ali previše podsjeća na kraj treće sezone. "Čudne stvari" izgubile su dosta od svoje magije (presudila je pauza od tri godine), ali i dalje je to atraktivna televizija, istina, suviše natrpana i povremeno nezgrapna, no njezine poklonike to neće nimalo zasmetati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:57