Poziv redatelju

Najstarija visokoškolska filmska institucija svijeta pozvala je Zrinka Ogrestu da predaje

Zrinko Ogresta
 Marko Todorov/Cropix
Institut za film Gerasimov polazila je većina sovjetskih i ruskih redatelja od 1920-ih nadalje

Redatelj Zrinko Ogresta primio je poziv najstarije visokoškolske filmske institucije u svijetu Instituta za film Gerasimov (VGIK), da na njihovom univerzitetu održi umjetničku majstorsku klasu za studente tog fakulteta. Poziv je uslijedio nakon što su Ogrestin film "Plavi cvijet" profesori tog fakulteta vidjeli na 43. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu na kojemu je prikazan u sklopu glavnoga programa i ispraćen izvrsnim reakcijama kritike i publike.


Svesavezni državni kinematografski institut, rusko je filmsko sveučilište osnovano 1919. kao visoka filmska škola, prva takva institucija na svijetu, koja od 1986. nosi ime po redatelju S. A. Gerasimovu. Od 2008. u statusu je sveučilišta. Ima studijske programe iz režije igranoga, dokumentarističkog i namjenskoga filma, animacije, glume, dramaturgije, snimanja, montaže i montaže zvuka, scenografije, kostimografije, produkcije te filmologije. Jedna je od najslavnijih i najutjecajnijih filmskih škola na svijetu. Na njoj su predavali brojni istaknuti teoretičari i redatelji, npr. S. M. Ejzenštejn, V. I. Pudovkin, A. P. Dovženko, S. J. Jutkjevič, L. V. Kulješov, M. I. Romm, a polazila ju je većina sovjetskih i ruskih redatelja od 1920-ih nadalje. Zrinko Ogresta prvi je hrvatski filmski stvaralac pozvan održati predavanja na ovom slavnom sveučilištu.


Redatelj Ogresta redoviti je profesor u tajnom zvanju te doktor umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na kojoj predaje studentima filmske režije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:02