ZLATNI STUDIO 2022.

Najbolji filmovi: Najuspješnija na svijetu bila je ‘Murina’, dok je drugi as ‘Zbornica’

Najbolji igrani filmovi nominirani za Zlatni studio

‘A bili smo vam dobri‘, ‘Murina‘, ‘Zbornica‘, ‘Plavi cvijet‘ i ‘Tvornice radnicima‘ nominirani su u kategoriji najboljeg igranog filma

Film višestruko nagrađivanog redatelja Branka Schmidta, ”A bili smo vam dobri”, završio je prošli pulski festival s dvije Zlatne arene, za najbolju mušku ulogu (Rene Bitorajac) i najbolji scenarij (Sandra Antolić, Ognjen Sviličić i Schmidt), što je vrlo solidna žetva.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

Njegovi su protagonisti hrvatski branitelji, umorni od iznevjerenih obećanja i svjesni da ih društvo ignorira, okupljeni na projektu pretvaranja zapuštenog zdanja u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici u Muzej domovinskog rata. Najviše respekta među njima uživa Dinko (Bitorajac), ratni veteran koji se ne da lako isprovocirati i koji upozorava svoje bivše suborce kad procijeni da su na krivom putu. Oko njih se okupila mlađarija koja uopće nije okusila rat i koju je najlakše zavesti pogrešnim idejama, Dinko je svega toga svjestan i intervenira kad god je u prilici. U državne se institucije ne mogu pouzdati unatoč tome što su u njima njihovi dobri znanci koji su također sudjelovali u ratnim zbivanjima, ali im sada ne žele dati podršku, tako da se ideja o Muzeju čini se sve nerealnijom. Uz Bitorajca, u filmu nastupaju i Goran Navojec, Slavko Juraga i Milivoj Beader.

image

'A bili smo vam dobri'

Gracija Filipović

Najuspješniji hrvatski film na međunarodnoj sceni bila je “Murina” Antoanete Alamat Kusijanović, najprije je u Cannesu dobila Zlatnu kameru koja se dodjeljuje najboljem debitantskom ostvarenju, na pulskom festivalu dobila je nagradu “Breza”, također za najbolji debi te nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić).

Od svih hrvatskih filmova u prošloj sezoni, “Murina” je u kinima skupila najviše gledatelja, nešto više od 10.000, a među producentima su bili ugledni Martin Scorsese i Brazilac Rodrigo Teixeira (radio na velikom međunarodnom uspjehu “Skrivena ljubav” Luce Guadagnina). Poseban štih toj obiteljskoj drami dale su vrlo lijepe morske lokacije na Kornatima.

Protagonistica je tinejdžerica Julija (debitantica Gracija Filipović), koju otac Ante (Leon Lučev) trenira da svlada sve tajne ronjenja, no kad im u posjet dođe očev bivši dobar prijatelj Javier (Cliff Curtis), djevojka počinje sumnjati da su njezini roditelji s njim imali poseban odnos. Majka Nela (Ćurčić) pokušava je prizemljiti, no Julija je u formativnim godinama i kad nešto umisli, uvjerena je da je to istina. Prvi koraci u život odraslih mogu biti vrlo nesigurni.

image

'Murina'

Prema Martiniću

”Plavi cvijet” Zrinka Ogreste službeni je pobjednik pulskog festivala, dobio je Zlatnu arenu za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu žensku ulogu (Vanja Ćirić). Scenarist je Ivor Martinić, koji je prilagodio za film svoj hvaljeni kazališni komad “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, međutim, Ogresta je uspio u tome da se teatralnost uopće ne osjeti.

Junakinja je sredovječna Mirjana (kazališnoj glumici Vanji Ćirić to je prva velika filmska uloga) koja proslavlja dvadesetu obljetnicu rada u svom poduzeću, razvedena je, ali je u ljubavnoj vezi s kolegom s posla. U posjet joj dolazi majka (Anja Šovagović-Despot), naizgled na rutinski pregled u bolnicu, odnosi među njima nisu idilični, kao ni s Mirjaninom kćeri Veronikom (Tea Harčević). Mirjanin bivši suprug Vlado (Nikša Butijer) također joj dolazi u posjet, što nju čini još nervoznijom.

U suštini, to je pravi ženski film u kojem su muškarci samo usputni potporanj, kako se pokaže, i s razlogom. “Plavi cvijet” sudjelovao je u službenom programu moskovskog međunarodnog filmskog festivala, gdje se prema glasanju publike plasirao na treće mjesto, a obišao je još mnogo stranih festivala.

image

'Plavi cvijet'

Film Srđana Kovačevića “Tvornice radnicima” jedini je dokumentarac u tom programu, s razlogom jer je najodlikovanije ostvarenje te vrste u prošloj sezoni. Pobijedio je na Liburnia film festivalu, a natjecao se i u službenom programu Sarajevo film festivala te uglednom Sheffield DocFestu. Redatelj je proveo pet godina u tvornici ITAS u Ivancu, jedinoj u Hrvatskoj, a i u regiji, u kojoj vlada radničko samoupravljanje, što je poseban fenomen, jer smo na taj način vođenja poduzeća već zaboravili.

Kovačević se tamo već udomaćio, svi su se na njega već navikli, valjda su zato tako opušteni pred kamerom, čak i izvršni direktor, koji je upravo dobio otkaz. Kako se čini, samoupravljanje u kapitalizmu pravi je pakao i u takav eksperiment baš se ne isplati samo tako upuštati, jer podmetanjima nema kraja, a borba za plaće kida živce svima. Konkurenti im nisu previše skloni i mnogi od radnika se pitaju dokle će sami izdržati u toj borbi.

image

'Tvornice radnicima'

Dobar cast

Film “Zbornica” debitantice Sonje Tarokić stigao je tek nedavno u naša kina, ona je sama napisala i scenarij, a glavne uloge igraju Marina Redžepović, Stojan Matavulj i Nives Ivanković.

Glavna junakinja je školski pedagog Anamarija (Redžepović), to joj je prvi stalni posao, dugo je radila samo na određeno vrijeme, ali pozna školske sredine i jasno joj je u što se treba upletati, a u što ne. S ravnateljicom (Ivanković) je u zategnutim odnosima, s profesorom povijesti Sinišom (Matavulj) također ima problema, uostalom, taj je često na bolovanju zbog psihičkih problema, a tu je i Školsko vijeće čije je funkcioniranje teško odgonetnuti. Pojedini učenici su svojeglavi, njihovi su roditelji još i gori, a u svemu tome treba znati balansirati.

image

'Zbornica', debitantski igrani film Sonje Tarokić

Redateljica je često imala u kadru i preko dvadeset glumaca, njoj posao nije bio nimalo lagan, ali ga je po sudu mnogih obavila krajnje zadovoljavajuće i profesionalno. Film je primljen u službeni program prestižnog festivala u Karlovym Varyma, gdje je dobio dva priznanja, a nagrađen je i na nedavno završenom Zagreb film festivalu.

image
Vedran Peteh/Cropix

Marina Redžepović: ‘Ritam mi je bio izuzetno jak, no ja sam od onih koji vole zahtjevne stvari‘

image
Neja Markicevic/Cropix

Rene Bitorajac: ‘Smijeh je jedini lijek u ovim ludim vremenima. Nadam se da ćemo na staro, ali kraj se ne nazire‘

image
Vedran Peteh/Cropix

Gracija Filipović: ‘Zahvalna sam što mogu vidjeti svoje ime među tako dobrim glumicama‘

image
Vedran Peteh/Cropix

Vanja Ćirić: ‘Vrlo sam kritična osoba, naročito prema samoj sebi, ali prihvatila sam se‘

image
Vedran Peteh/Cropix

Milivoj Beader: Glumac za kojega glasaju junaci Arsenove pjesme ima ‘stožer‘ u Drnišu

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:42