SRĐAN KOVAČEVIĆ

Nagrađen film o radnicima koji su okupirali tvornicu u Ivancu te djeluju kao kolektiv

Film ”Tvornice radnicima”, koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta

 Press
Film ‘Tvornice radnicima‘ proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu

"Tvornice radnicima" autora Srđana Kovačevića proglašen je najboljim dokumentarnim filmom na 33. izdanju Filmskog festivala u Trstu, koji se u hibridnom obliku održava do 30. siječnja.

image

Filmski festival u Trstu

Press
image

film "Tvornice radnicima"

Press

Dokumentarni film scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića govori o radnicima koji su 2005. godine okupirani tvornicu ITAS u Ivancu te od tada djeluju kao kolektiv, postajući jedini uspješni primjer radničke okupacije u postsocijalističkoj Europi.

Danas, dok ispituju novi model kolektivnog vlasništva, mikro svijet tvornice sukobljava se s jakim snagama globalnog tržišta, što za posljedice ima utjecaj na sve manje i neredovite plaće, uzrokujući tako sve veće nezadovoljstvo među radnicima. Kovačević se tijekom pet godina redovito vraćao kako bi snimio film koji prikazuje evoluciju ovog kolektivnog poduzeća.

Film "Tvornice radnicima", koji je svjetsku premijeru imao u konkurenciji prošlogodišnjeg Sheffield DocFesta, nastaje u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin.

Film se lani u Trstu predstavljao u fazi razvoja u sklopu industrijskog programa Last Stop Trieste. Na ovogodišnjem, 33. izdanju, osvojio je nagradu Alpa Adria Cinema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:26