‘POOR THINGS‘

Nagrada za najbolji film otišla Lanthimosovu filmu. Redatelj istaknuo doprinos glumice Emme Stone

Yorgos Lanthimos s nagradom za najbolji film na Venecijanskom filmskom festivalu

 Cinzia Camela/Livemedia/Imago Stock&people/Profimedia/Cinzia Camela/livemedia/imago Stock&people/profimedia
Uspjeh su požnjela i dva filma koja tematiziraju migracije te Peter Sarsgaard i ‘Priscilla‘ iz filma Sofije Coppole

Fantastični film "Poor Things" s oskarovkom Emmom Stone u glavnoj ulozi, osvojio je Zlatnog lava i trijumfirao na 80. Venecijanskom filmskom festivalu čiji je žiri predvodio redatelj Damien Chazelle.

Primivši nagradu redatelj filma Yorgos Lanthimos, koji je sa Stone prethodno surađivao na filmu "Miljenica", istaknuo je upravo glumičin doprinos, piše AP.

"Ovaj film je ona, ispred i iza kamere", rekao je grčki redatelj.

Stone je, naime, osim glumačkog posla odradila i onaj producentski.

Uz holivudsku glumicu, koja predvodi glumačku postavu, u filmu, među ostalima, igraju i Mark Ruffalo i Willem Dafoe, a filmska priča se temelji na istoimenu romanu Alasdaira Grayja iz 1992. godine i pripovijest je o Belli Baxter (Stone) koja oživi zahvaljujući dr. Godwinu Baxteru (Dafoe) te zatim pobjegne s razvratnim i prepredenim odvjetnikom Duncanom Wedderburnom (Ruffalo) te se putujući svijetom upušta u niz avantura ne brinući o društvenim normama toga vremena.

Lanthimosova opscena, neobična, vizualno impresivna komedija sa značajnom porukom o osnaživanju žena dočekan je, piše Variety, s jednoglasnim oduševljenjem.

Osim navedenoga filma uspjeh su požnjela dva filma koja tematiziraju migracije. "Io Capitano" Mattea Garronea osvojio je nagradu za najboljeg redatelja, a mlada zvijezda filma Seydou Sarr, dobila je priznanje u kategoriji najboljeg mladog glumca. Film pripovijeda priču o putovanju dvojice mladića od Dakara preko Libije do Europe.

"Green Border" Agnieszke Holland dobio je pak Posebnu nagradu žirija za film o migrantskoj krizi na poljsko-bjeloruskoj granici.

Američki glumac Peter Sarsgaard proglašen je najboljim glumcem za film "Memory", u kojem igra uz Jessicu Chastain. U svome govoru referirao se na štrajk i prijetnju koju za industriju predstavlja umjetna inteligencija.

Najbolja glumica je Cailee Spaeny. Nagradu joj je donijela uloga u "Priscilli" Sofije Coppole, koja se bavi privatnom stranom slavnoga para - Priscille i Elvisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:49