Hit film ‘Događaj‘

Način na koji se profesor ophodi prema studenticama otkriva ‘slatke šezdesete‘ kao surovo doba

Relativno neiskusna i ne baš mlada redateljica Audrey Diwan (41) ovim je filmom baš naveliko iskočila, kao pravi, potpuno izbrušeni talent

Film po romanu Annie Ernaux možda je i najbolji u jakoj ponudi ZFF-a

Francuskoj književnici Annie Ernaux bile su 23 godine i bila je na kraju studija kad je otkrila da je zatrudnjela. Trudnoća je značila da se može oprostiti od studija i diplome. Vratila bi se u rodni gradić kao jedna od tolikih samohranih majki. "Ono što je raslo u meni", pisat će kasnije Ernaux, "bilo je, na izvjestan način, socijalni neuspjeh." Provincijska studentica bila je stoga odlučna da pobaci. Problem je što je 1963. abortus u Francuskoj ilegalan. Stoga je, nakon niza diletantskih pokušaja s čajevima i pletaćom iglom, pobačaj obavila kod ilegalne aborterke. Mnogo kasnije Ernaux će o cijelom tom iskustvu napisati roman nedavno objavljen i u Hrvatskoj. Roman "Događaj" ("L'Événtement") ima samo 45 stranica. No riječ je o 45 stranica moćne proze.

Praktički istodobno kad je knjige Annie Ernaux objavljena na hrvatskom, doživjela je i najljepšu moguću filmsku ekstenziju. Adaptacija romana u režiji redateljice Audrey Diwan prikazana je u rujnu na festivalu u Veneciji. Film relativno nepoznate 41-godišnje režiserke pretvorio se u senzaciju festivala i u jakoj konkurenciji neočekivano dobio Zlatnog lava. Hrvatska publika sada je u prilici provjeriti treba li mletačkom žiriju dati za pravo. Jer, film "Događaj" na programu je ovogodišnjeg ZFF-a ovog utorka.

Redateljica Diwan - inače podrijetlom Libanonka kojoj je to tek drugi film - odlučila se odmaknuti od sjajnog romana u nekoliko krupnih stvari. Ionako tanku knjižicu još je okljaštrila time što je s nje sljuštila okvirnu naraciju zrele autorice te čitavu radnju svela na 1963. Premjestila je i radnju: umjesto zavičaja književnice (Normandije) kao mjesto radnje je odabrala svoj rodni grad - Angouleme. Odabir grada na jugu determinirao je i atmosferu filma: tjeskobna drama junakinje zbiva se u toplom, osunčanom koloritu kasnog proljeća, kraja školske godine. Junakinja Annie (Anamaria Vartolomei) otkriva da je trudna. Očajnički se želi riješiti djeteta, a pritom ni od koga ne može očekivati pomoć.

Taj nedostatak solidarnosti provodni je motiv filma. Annie ne smije ništa reći roditeljima. Drugarice s faksa je se gnušaju i preziru njezino "posrnuće". Muškarci je - ako doznaju da je trudna - odmah počnu poimati kao laku curu. Liječnici ne žele sudjelovati ni u čemu ilegalnom. Jedan je čak nasamari, umjesto injekcija za abortus da joj lijek za jačanje ploda. Na koncu, Annie dobiva kontakt ilegalne aborterke (Anna Mouglalis). Ona je ledena, nesmiljena profesionalka, žena koja s cigaretom među usnama bez sentimentalnosti obavlja "job". Diwan se u svemu tome odlučila na neobičnu kasting-strategiju. Glavnu ulogu dala je Vartolomei, relativno nepoznatoj glumici rumunjskog podrijetla koja cijeli film ne progovori petnaest rečenica: stalno šuti, ali je stalno u kadru kao nijemi promatrač. Niz malih epizodnih uloga Diwan je dala jako poznatim francuskim glumcima poput Sandrine Bonnaire (majka), Pija Marmaija (profesor) ili Fabrizija Rongionea (ginekolog). Kao da je i time htjela naglasiti da svi ti klasno, rodno dominantni muškarci pred Annie isijavaju autoritetom.

Diwan je epohu evocirala pedantno, ali nerazmetljivo. Šezdesete su jako vidljive u filmu - tu su suknje, muzika, interijeri, boce coca-cole. No, Diwan epohu evocira i po modalitetima ophođenja koji su danas nezamislivi: način na koji se profesor ophodi prema studenticama otkriva "slatke šezdesete" kao surovo i hijerarhijsko doba. U redateljskom smislu, film je pravo majstorstvo. Diwan i snimatelj Laurent Tangy film su snimili u dugim kadrovima koji dinamično prate glavnu junakinju, njezine oči uvijek su akcent kadra, no pokretna kamera Annie, kad treba, pretvara u promatračicu s margine. Annie je marginalac - a to je osjećanje u filmu fizički opredmećeno, stvar izreza. Relativno neiskusna i ne baš mlada redateljica ovim je filmom baš naveliko iskočila, kao pravi, potpuno izbrušeni talent. "L'Événement" je rasni film, možda najbolji u jakoj ponudi ZFF-a.

Događaj
Režija: Audrey Diwan
Glume: Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Pio Marmai, Fabrizio Rongione
Drama (Francuska, 2021.)
Ocjena: 5

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:59