FMFS

‘Na svadbeni dan‘: Film kojim je Smarzowski je bacio bombu na poljski nacionalizam

”Na svadbeni dan”

Film priča o korumpiranom poduzetniku koji udaje svoju kći, a režiser gledatelje asocijativno vodi kroz 50 godina poljske povijesti

Biskupska konferencija i šatoraši, udruge branitelja i Hrvatski tjednik, Narod.hr i provincijski ćudoredni načelnici - svi bi se vjerojatno digli na stražnje noge da je u Hrvatskoj itko pokušao snimiti film makar nalik "Svadbenom danu". Da je u Hrvatskoj itko snimio film poput onog koji je snimio poljski režiser Wojciech Smarzowski, prošao bi… pa… vjerojatno onako kao što obično prođe Oliver Frljić.

Film "Na svadbeni dan" - koji ovog danas igra na splitskom Festivalu mediteranskog filma - zbiva se u provincijskom gradiću u istočnoj Poljskoj. Glavni junak filma je najveći mjesni poduzetnik (Więckiewicz) koji udaje kćer jedinicu. Sprema se raskošna svadba u dvorcu uz hrpu uzvanika. No, bogatom ćaći roje se glavom dva problema. Prvi je od njih poslovno carstvo koje je zidao korupcijom, a sad se raspada. Drugi mu je problem zet: mladoženja je, naime, blesavi brav, a njegovo društvo razuzdana ekipa nogometnih navijača.

Od te točke režiser nas asocijativno vodi kroz pedeset godina poljske povijesti. Prolazimo kroz prijeratni židovski štetl, kroz sovjetsku i njemačku okupaciju pa do antisemitskog pogroma koji i danas visi nad savješću mjesta kao prešućeni, neistisnuti čir.

Redatelj Smarzowski otprije je znan kao provokativni politički partibrejker. U filmu "Wolyn" bavio se paprenom temom ukrajinsko-poljskih pogroma, a film "Kler" - mračna satira na poljsku crkvu - imao je u Poljskoj milijun gledatelja u kinima. Novi Poljakov film mogao bi se po mnogo čemu usporediti s Krležinim "Kraljevom". To je stominutni bunovni delirij, pijani koktel alkohola i lomača u kojem su smiješani nogometni navijači i Gestapo, drveni štagljevi i mercedesi umotani za poklon. Smarzowski je na poljski nacionalizam bacio filmsku kasetnu bombu. q

NA SVADBENI DAN (Poljska, 2021.)

režija: Wojciech Smarzowski

Split, Festival mediteranskog filma

Tvrđava Gripe, 21.30 h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:28