Piše Jurica Pavičić

Na programu u Cannesu i film Kirila Serebrenikova, redatelja kojeg je Putinova vlast strpala u zatvor

Kirill Serebrennikov

 Morris Mac Matzen/Afp/Profimedia
Izvan konkurenciju u Cannesu će biti i nekoliko holivudskih atrakcija, uključujući film o Elvisu Buzza Luhrmanna, te ‘Top Gun: Maverick‘ Josepha Kosinskog

Canneski filmski festival objavio je u četvrtak službeni program svog 75. izdanja koje će se održati u svibnju. U natjecateljskom programu igrat će osamnaest filmova, među kojima i novi naslovi Davida Cronenberga, Rubena Ostlunda, Jamesa Graya, te ruskog disidenta Kirila Serebrenikova.

Izvan konkurenciju u Cannesu će biti i nekoliko holivudskih atrakcija, uključujući film o Elvisu Presleyu "Elvis" Buzza Luhrmanna, te "Top Gun: Maverick" Josepha Kosinskog.

U službenom sporednom su se programu našla dva filma koji imaju hrvatske manjinske koproducente. Riječ je filmu "Vizija leptira" ukrajinskog režisera Maksyma Nakonečnyja, te o "Danima suše" turskog autora Emina Alpera. Koproducent oba filma je produkcijska kuća 4film.

Ovogodišnji canneski natjecateljski program pun je bivših pobjednika festivala. U konkurenciji se tako našao "Trokut tuge", novi film Šveđanina Rubena Ostlunda ("Kvadrat"). Tu je "Tori i Lokita", novi film dvostrukih canneskih pobjednika belgijske braće Dardenne, kao i "Broker" još jednog canneskog pobjednika, Japanca Hirokazua Kore-ede. Tu je i "R.M. N.", novi film rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua koji je u Cannesu pobijedio 2006. s filmom "Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana".

U konkurenciji za nagrade je i distopijski SF "Crimes of the Future" Kanađanina Davida Cronenberga s Kirsten Stewart u glavnoj ulozi. Za nagrade će se boriti i "Armagedon Time", priča o odrastanju u Bronxu 80-ih Jamesa Graya. U filmu glume Anne Hathaway i Anthony Hopkins.

Kiril Serebrenikov- redatelj kojeg je Putnova vlast strpala u zatvor- predstavlja se filmom "Žena Čajkovskog".

U konkurenciji je s filmom "Odluka o odlasku" i korejski majstor nasilnog pulpa Park Chan-Wok. S filmom 2Hi-Han" u konkurenciju je ušao i jedan od doajena istočnoeuropskog filma, Poljak Jerzy Skolimowski.

Festival će otvoriti zombi-komedija "Z" redatelja Michela Hazanaviciusa, dobitnika Oscara 2011. za komediju "Umjetnik".

Canneski festival odvijat će se od 17. do 28. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27