Berlinale u Zagrebu

Na programu i film o znanstvenici koja kao beta-tester živi s androidom, savršenim partnerom

Berlinale Special
 Damir Krbec
Program u kinu Tuškanac traje do 17. listopada, a potom seli u riječko art kino Croatia te splitska Zlatna vrata

Berlinale Special naziv je tradicionalne, svakogodišnje revije koju u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima organizira zagrebački Goethe institut. Po uhodanom konceptu, na reviji se prikazuju istaknuti njemački filmovi koji su se prethodne zime našli na programu berlinskog festivala.

Unutar Berlinale Speciala, hrvatski su filmofili tijekom posljednje četiri godine mogli vidjeti neke od najzapaženijih novijih njemačkih naslova, poput "Egzila" Visara Morine ili "Gundermana" Andresa Dresena.

Ovogodišnji Berlinale Special otvara svoja vrata ovog četvrtka u zagrebačkom kinu Tuškanac. Na programu je ovaj put šest naslova. Film koji otvara program ujedno je i film koji je ove zime otvarao Berlinale: "Fabian ili o propasti" režisera Dominika Grafa, ekranizacija istoimenog romana popularnog (ne samo) dječjeg pisca i nepomirljivog antifašista Ericha Köstnera. Riječ je o jedinom piščevu romanu za odrasle, tiskanom 1931.



Nakon tog filma na programu su još politička satira "Curveball" Johannesa Nabera, politička horor komedija "Krvopije" Juliusa Radlmeiera, te glumački prvijenci dvoje istaknutih njemačkih glumaca. Glumica Franka Potente ("Lola trči") predstavlja se filmom "Dom" o svagdanu bivšeg kažnjenika, a Daniel Brühl ("Goodbye, Lenin") filmom "Zajedljivi susjed" prema knjizi i u nas prevođenog pisca Daniela Kehlmanna.

Na koncu, tu je i možda najzapaženiji film od šest - "Muškarac iz snova" autorice Marije Schrader. Taj film svojevrsna je inverzna verzija "Stepfordskih supruga", komedija o znanstvenici koja kao beta-tester pristane mjesec dana živjeti s androidom - savršenim partnerom. Maren Eggert je za taj film u Berlinu nagrađena glumačkom nagradom.

Program u Zagrebu trajat će do 17. listopada, a potom seli u riječko art kino Croatia te splitska Zlatna vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:28