POLIMAC PREPORUČUJE

‘Mračna kći‘ otkriva što se dogodi kada žena osjeti da je guše majčinstvo i brak

Olivia Colman u filmu ”Mračna kći”

 Moviestore Collection Ltd/Alamy/Alamy/Profimedia
Adaptacija romana Elene Ferrante premijerno je prikazana na Filmskom festivalu u Veneciji te je tamo nagrađena ovacijom od četiri minute

Holivudski glumice i glumci, a i mnogi njihovi kolege iz ostatka svijeta, obično krenu režirati ili zato što im porastu umjetnički apetiti ili zato što prestanu dobivati uloge koje žele. Ponekad se zna dogoditi i oboje.

Popis glumica i glumaca koji su se okrenuli režiji, a na kojem se nalaze slavna imena poput Clinta Eastwooda, Jodie Foster, Bena Afflecka, Angeline Jolie, Warrena Beattyja, Grete Gerwig, Edwarda Nortona, Georgea Clooneyja, Roberta Redforda i brojna druga odnedavno je bogatiji za još jedno ime - ono hvaljene glumice Maggie Gyllenhaal.

Gyllenhaal, koju mnogi pamte po ulozi u filmu "Tajnica" te po izvedbama u filmovima "Adaptacija", "Vitez tame" i "Ludo srce" te seriji "Kronike Times Squarea", režiji se okrenula nakon što je ostvarila ukupno 47 uloga na filmu i televiziji.

Uloga u "Tajnici" donijela joj je četiri nagrade, za svoju izvedbu u filmu "Ludo srce" bila je nominirana za nagradu Oscar u kategoriji najbolje sporedne glumice (te ga je godine osvojila Mo'Nique za ulogu u filmu "Precious"), a Emmyja za najbolju glumicu u miniseriji ili televizijskom filmu dobila je za ulogu barunice Stein od Tilburyja u seriji "Časna žena".

Gyllenhaal se u režiji prvi puta okušala 2020. godine u sklopu Netflixovog projekta "Homemade", omnibusa 17 kratkih filmova koje su poznati filmaši napravili tijekom pandemije koronavirusa SARS-CoV-2.

Već se iduće godine prebacila na dugi metar te za Netflix režirala i scenaristički adaptirala roman Elene Ferrante "Mračna kći".

Film je početkom rujna premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji te je nakon premijere nagrađen ovacijom od četiri minute. Gyllenhaal kući iz Venecije ponijela nagradu za najbolji scenarij, a film je do kraja godine prikazan na još sijaset filmskih festivala diljem svijeta te više puta nagrađen.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju glumicama i glumcima koji se bace u redatelje te tretmanu majčinstva i braka u adaptaciji romana slavne spisateljice Elene Ferrante.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 15:49