U močvari punoj predatora

Može li djevojčica preživjeti napad insekata velikih poput mačaka? Spašava ju surogat otac...

Scena iz filma

 Promo/
U filmu ‘65‘ pada svemirski brod s posadom s udaljenog planeta. Od čitave posade preživjeli su samo pilot (Adam Driver) i djevojčica (Ariana Greenblatt)

Film "65" ponajbolje bi se mogao opisati kao- "Last of Us" s dinosaurima umjesto zombija. No, taj bi opis- ma kako točan -ujedno bio i zavaravajući. Jer, sve ono što su tvorci "Last of Us" napravili promišljeno, autori "65" su bezglavo zbrzali.

Akcijski SF autora Becka i Woodsa zbiva se pred (naslovnih) 65 milijuna godina. Na zemlju pada svemirski brod s posadom s udaljenog planeta. Od čitave posade preživjeli su samo pilot (Adam Driver) i djevojčica (Ariana Greenblatt). Oboje su čovjekoliki, on se zove- Mills (!). Pilot i djevojčica ne govore isti jezik.

Par počinje putovanje močvarom punom predatora i živog blata. Cilj im je domoći se spasilačkog modula koji se srušio u planini. Tijekom puta pilot uočava astronomsku anomaliju. Ispostavi se da je to meteor koji će – kako znamo iz škole- udariti u zemlju i pobiti dinosaure.

Kao i "Last of Us", i "65" se svodi na nastojanja surogatnog oca da djevojčicu izbavi iz nevolja. Pri tom mezozoična zemlja nije nimalo ubavo mjesto: uokolo divljaju gmazovi, insekti su veličine mačke, a svuda kulja blatna voda. Par likova u 90 minuta hrli iz jedne nevolje u drugu bez naročitog dramaturškog oblikovanja. Odnos dva lika poprilično je nemušt, a pokušaji karakterizacije grozni.

Dok gledate film, na trenutak mislite kako Beck i Woods ekraniziraju neku denikenovsku maštariju, kreacionističku teoriju po kojoj ljudi nisu evoluirali nego sletjeli sa zvijezda. Na kraju čak ni od toga ne bude ništa: "65" je od početka do kraja koještarija bez mozga.

65 (SAD 2023), znanstveno fantastični, režija: Scott Beck i Bryan Woods, uloge: Adam Driver, Ariana Greenblatt, kina

Ocjena: 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:36