Kvadratura

Ksenija Marinković: Čim sam pročitala scenarij, zaljubila sam se u ulogu Draginje. Malo je tako dobrih priča o ženama mojih godina

Ksenija Marinković

 Ivan Posavec/
U nadrealnoj egzistencijalnoj drami "Da li ste videli ovu ženu?" mladih beogradskih režisera zagrebačka glumica briljira

Da li ste videli ovu ženu?", film mladih beogradskih redatelja Matije Gluščevića i Dušana Zorića, prikazan je prvi put krajem prošle godine na Human Rights Festivalu, a sada je došao na redovni filmski repertoar. Ta nadrealna egzistencijalna drama sastavljena je od tri priče, a u svakoj gledamo Kseniju Marinković u ulozi Draginje. U prvoj je prodavačica usisavača koja završi na techno partyju, u drugoj je šefica primalja koja preko vikenda s odjela ukrade bebu, a u trećoj je beskućnica koja gola hoda Beogradom. Pitamo glumicu koji joj je od ta tri lika najbliži? A koju je priču bilo najteža snimati?

- Kad smo počeli raditi, 2017. godine, snimali smo prvu priču, u koju sam se zaljubila čim sam pročitala scenarij. I to zato što ne viđam često tako zanimljive priče o ženama mojih godina. Kako su stizali scenariji za drugu i treću, tako je svaka imala svoj faktor. Mogu reći da ih volim u zbroju. Ali najteži i najveći izazov bila je treća priča. Zato što je apstraktna i zatvara cijeli film - kaže Ksenija koju pitamo koliko prizor njezine gole šetnje Beogradom ima veze s performansom Tomislava Gotovca iz 1971. godine kada je gol trčao Beogradom i vikao: Ja sam nevin!?

- Naravno da ima. Film je pun podsjećanja na nekad i sad, krcat citata i asocijacija - potvrđuje glumica koju pitamo kako je bilo raditi s tako mladim ljudima.

- Iznenadilo me kad sam shvatila da dva mladića žele napraviti film o starijoj ženi. Oni su rekli da su pomišljali na vlastite majke i na to da one za njih mahom nemaju drugu funkciju osim majčinske, ali da su se pitali što takve žene misle i osjećaju. Tako smo počeli razgovarati. I cijelo vrijeme filma vraćali smo se na tu temu - malo iz moje perspektive, glumačke i osobne, malo iz njihove - redateljske i privatne. Mislim da smo svi nešto naučili jedni od drugih - zaključila je Ksenija Marinković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45