POLIMAC PREPORUČUJE

Kritičari Jutarnjeg raspravljaju o ‘Slugi naroda‘: Kako se dopadljiv kuriozitet pretvorio u proročanstvo

Volodimir Zelenski u seriji ”Sluga naroda”

 Youtube
Serija u kojoj ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski igra glavnu ulogu iz današnje perspektive djeluje nestvarno

Nakon višemjesečnih priprema, a neki će reći i višegodišnjih, što vidljivih, što zatajenih, Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu. Rusku invaziju osudio je praktički cijeli svijet te se odmah dao u pomaganje Ukrajini. Iako se ne može reći da je prije ruskog napada bio među manje poznatim svjetskim predsjednicima, Volodimir Zelenski se zbog rata u Ukrajini prometnuo u jednog od najprepoznatljivijih svjetskih lidera. Logično, svjetska se javnost zatim počela interesirati za njegov život te je doznala da je po sve atipičan političar.

Diplomirani pravnik iz židovske obitelji, Zelenski je do pobjede na predsjedničkim izborima u Ukrajini 2019. godine za kruh zarađivao kao komičar i glumac, a njegova produkcijska kuća Kvartal 95 radila je brojne igrane i animirane filmove te televizijske serije. Uz dužno poštovanje prema ukrajinskoj inačici TV spektakla "Ples sa zvijezdama", u čijem je izdanju iz 2006. godine Zelenski pobijedio, najpoznatiji kulturni proizvod u čijem je stvaranju Zelenski sudjelovao svakako je serija "Sluga naroda".

Serija se počela emitirati 2015. godine, ima tri sezone (snimljen je i film čija se radnja odvija između prve i druge sezone), a mnogi promatrači drže da je Zelenski upravo zbog nje na spomenutim predsjedničkim izborima uvjerljivo porazio svog protukandidata Petra Porošenka te postao predsjednik Ukrajine.

Zelenski u "Slugi" igra srednjoškolskog profesora povijesti Vasilija Petroviča Goloborodka koji zahvaljujući spletu okolnosti postane ukrajinski predsjednik. Kako sustav u koji ulazi ne gleda povoljno na autsajdere, pogotovo one koji ga ne vole i žele razmontirati, Goloborodko se već od prvog dana mora žustro i uporno boriti da bi izvršio svoj naum, a to je eliminacija korupcije koja uništava ukrajinsko društvo.

U novoj epizodi "Polimac preporučuje" kritičari Jutarnjeg Nenad Polimac i Damjan Raknić raspravljaju o seriji koja iz današnje perspektive djeluje nestvarno te koja otkriva koliko je teško biti reformator u društvu koje se tim reformama oštro opire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:31