POLIMAC PREPORUČUJE

Kritičari Jutarnjeg raspravljaju o novom Batmanu: ‘S glumcem poput Pattinsona moglo se napraviti nešto bolje‘

Robert Pattinson u filmu ”The Batman”

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia
‘Glavni problem ovog Batmana je što se u njemu može uočiti previše motiva iz drugih filmova koji su obrađivali kvalitenije‘

Uvijek je dobro snimiti film o Batmanu.

Lik u šišmiša preobučenog pravednika koji hrabro ustaje protiv nitkova svih vrsta obožava praktički cijeli svijet i rado će otići u kino vidjeti kako staje na kraj njihovim kriminalnim pokušajima. Priča o Vitezu tame zaista je mnogo, što znači da će i najizbirljiviji redatelji među njima pronaći neku koja im se sviđa. A čak i da je ne nađe, scenaristi mu uvijek mogu napisati novu. Pokazalo se da čak i osrednji filmovi u kojima se pojavljuje, npr. "Batman v Superman: Zora pravednika", mogu zaraditi ozbiljan novac. O kvalitetnima poput "Batman: Početak" ili "Vitez tame" da ne pričamo.

No, isto se tako može reći da snimanje filmova o Batmanu nikad nije dobra ideja.

Obožavateljima ćete jako teško udovoljiti, baš zato što svaki od njih ima svoju viziju idealnog filma i do sada se nije rodio onaj koji bi im svima ugodio. Treba li se u takvo što uopće upuštati rasprava je za neki drugi put. Konkurencija među filmskim studijima koji rade filmove o superjunacima u zadnjih je 15 do 20 godina postala toliko oštra da si nitko ne može priuštiti pogrešku.

Američkog redatelja Matta Reevesa ("Cloverfield", "Planet majmuna: Revolucija" i "Planet majmuna: Rat") ništa od toga nije omelo i rada na "The Batmanu" prihvatio se u veljači 2017. godine.

Reeves je odlučio da će njegov Bruce Wayne/Batman biti mlad i asocijalan te da će više podsjećati na detektiva koji lovi serijskog ubojicu, a manje na akcijskog junaka.

Uloga Batmana povjerena je Robertu Pattinsonu. S obzirom na to da je Batmana neposredno prije njega igrao Ben Affleck, glumac koji je po mnogima "idealan" Bruce Wayne/Batman, moguće je da je nekima bilo čudno da će Viteza tame igrati Pattinson, no on je bio Reevesov prvi izbor. Redatelj je rekao da ga je u to uvjerio izvedbom u filmu "Good Time".

Ostatak glumačke ekipe popunjen je kombinacijom mlađih i starijih karakternih glumaca, što su promatrači protumačili kao Reevesovu želju da napravi ozbiljan film o junaku koji se vrlo lako može interpretirati na šašav način.

"The Batman" je u hrvatska kina stigao 3. ožujka, a kritičari Jutarnjeg lista Damjan Raknić i Nenad Polimac u novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" kažu da se s glumcem koji je dobar poput Pattinsona moglo napraviti i nešto bolje.

"Pred redateljem Mattom Reevesom bilo je veliko iskušenje da iskoristi Pattinsonov talent, a rekao bih da je to samo donekle napravio", smatra Polimac.

"Glavni problem kod ovog Batmana je što se u njemu može uočiti previše motiva iz drugih filmova koji su te motive obrađivali znatno bolje i kvalitetnije", dodao je Raknić.

Ostatak rasprave u kojoj se kritičari Jutarnjeg dotiču drugih filmova o Batmanu, Reevesovih tematskih preokupacija, glavnog negativca te svih problema koji muče ovu obimnu priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:10