BUDUĆNOST

"Kreator", priča o ratu između ljudske rase i umjetne inteligencije

scena iz filma

Film je vizualno zapanjujući i originalan, koštao je više od 80 milijuna dolara, što je skromno za spektakl koji ćete moći pogledati u zagrebačkom IMAX-u

Ako ste gledali kinonajavu za ZF spektakl "Kreator", zasigurno ste zapamtili fotogenično lice male Madeline Yuna Voyles, koja ima samo sedam godina, a glumi dijete koje bi moglo presuditi budućnosti čovječanstva.

Zasigurno ste se podsjetili na film Stevena Spielberga "A.I." ili "Umjetna inteligencija", u kojem malo stariji Haley Joel Osment (proslavio se u "Šestom čulu" M. Nighta Shylamana) također glumi dječaka, zapravo androida, koji ne zna što je to starenje. "Kreator" je neka vrsta odgovora na "A.I.", ali s podosta izmjena, jer ovdje je jako važno da se taj stvor umiljata lica mora eliminirati kako bi ljudski svijet mogao preživjeti.

Redatelj Gareth Edwards imao je prilično čudnu karijeru. Najprije je u vlastitoj produkciji napravio horor "Čudovišta", u kojem je obavljao više kreativnih funkcija, ali dovoljno dobro da impresionira kompanije Legendary Pictures i Warner Brothers, kompanije koje su mu povjerile novu verziju "Godzile", legendarnog japanskog čudovišta, nastalog nakon eksplozija atomskih bombi. Prvi "Godzila" iz 1954. bio je i najbolji, a nakon njega uslijedile su brojne japanske imitacije, kojima je Edwardsov film bio svakako superioran, ali original je imao šarm i neposrednost: njih je bilo teško nadmašiti. Ni sam redatelj nije bio zadovoljan svojim "Godzilom" (ako ništa drugo, taj je bio superioran onome Rolanda Emmericha iz 1998.), ali je za svoj odići blockbuster htio donekle originalniji film. Bio je to "Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda", koji se usredotočio na trenutak s početka "Ratova zvijezda", onog iz 1977., u kojem pobunjenici dobivaju planove Zvijezde smrti. Srećom, priča je dotad bila dobro razrađena, tako da nikome nije smetalo što je Lucasov ZF spektakl dobio minimalističku predigru, a i film je prilično dobro prošao u kinima. Edwards je sad već bio redatelj od ugleda, pa je kompaniji 20th Century Fox, koja je u međuvremenu postala dio Disneyjeva carstva, predložio novi, potpuno originalni spektakl, koji je tek povremeno podsjećao na Spielbergovu "Umjetnu inteligenciju". Vrijeme je bliske budućnosti, pedeset godina unaprijed, izbio je rat između ljudske rase i umjetne inteligencije, a kako se čini, u njemu bi ovi potonji mogli pobijediti. Da se to ne bi dogodilo, humana vrsta angažira Joshuu (John David Washington), bivšeg pripadnika specijalnih snaga, kojeg je teško pogodila smrt njegove supruge. On treba uništiti Kreatora, koji orkestrira napade neprijatelja i upravo je smislio najubitačnije oružje. Joshua je preneražen kad ustanovi da je to djevojčica koje se naizgled nitko ne bi trebao plašiti: ona reagira poput djeteta, možete je podmititi sladoledom iz frižidera i još kojekakvim sličnim tričarijama. No, jedno ona zna: želi slobodu za robote i od toga ne odstupa.

Da je Edwards snimao film uz obilje specijalnih efekata, "Kreator" vjerojatno nikad ne bi bio završen jer bi mu budžet iznosio barem 200-300 milijuna dolara. No redatelj je izračunao da je puno jeftinije realizirati "Kreatora" na egzotičnim lokacijama kao što su Vijetnam, Kambodža, Japan, Indonezija, Tajland i Nepal. Mogli su unajmiti vlastite zrakoplove i naposljetku film nije koštao više od 80 milijuna dolara, što je skromno za spektakl koji ćete moći pogledati u zagrebačkom IMAX-u. Redateljevi uzori? "Apokalipsa danas", "Blade Runner", japanski crtić "Akira", "Rain Man", "E.T." i "Mjesec od papira". Prilično zanimljivo, nema zbora. o

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:30