Piše Nenad Polimac

Konkurencija kod bračnog para: suprug disciplinirano piše, ona muku muči s formom. No, njezine su majstorije ekranizirane

Film Bergmanov otok

 Imdb/
U filmum ‘Bergmanov otok‘ koji se prikazuje u kinima, scenaristi koje glume Tim Roth i Vicky Krieps posjećuju švedski otok Fårö

Bračni par scenarista (Tim Roth i Vicky Krieps) posjećuje švedski otok Fårö koji je Ingmar Bergman uslikao u mnogim svojim filmovima i pretvorio u turističku atrakciju.

Tamo se održava takozvani "Bergman safari", obilaze se mjesta koja imaju veze s njim i njegovim opusom, ukoliko ste poklonik velikog redatelja, štošta ćete doznati o njemu i njegovu načinu života, a ipak, sve je to pomalo neuhvatljivo, reklo bi se, kao u Bergmanovim ostvarenjima.

Da sve bude još kompliciranije, suprug dosta disciplinirano piše, ali ne znamo što, dok ona muku muči s formom i fabulom, međutim, upravo su njezine majstorije ekranizirane i služe poput filma u filmu.

Nije baš sve tako jednostavno, glumci koji se u njemu pojavljuju (Mia Wasikowska i Anders Danielsen Lie) najprije igraju likove, a zatim su stvarne osobe, to je poput "patchworka" koji se slaže onako kako je redateljica zamislila, ali dijelovi se baš ne poklapaju jedni s drugim. Nema što, Fårö je lijep otok, no najsimpatičniji su njegovi stanovnici koji nikad nisu čuli za Bergmana.

Rijetkost je i njegova kuća, puna knjiga koje kao da nikad nisu otvarane, dobro održavani muzej koji nešto znači samo njegovim obožavateljima.

Ili je i to samo varka kakvima je film krcat?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:12