OBILJEŽENO SRCE NA NETFLIXU

Kolumbijska serija koja istražuje tabu temu trgovine organima brzinski je pomela sve pred sobom

Kolumbijska serija ”Pálpito”

 Netflix/Youtube screenshot
‘Gdje završavam ja, a počinje bivša vlasnica mog novog srca?‘ misao je koja muči glavnu protagonistkinju

S ljestvica gledanosti ne silazi Netflixov hit "Pálpito" ("Obilježeno srce").

Napeta priča prati životne puteve dviju žena; nježne fotografkinje Camile (Ana Lucía Domínguez) i vitalne glazbenice Valerije (Margarita Muñoz) koje će ispreplesti i zauvijek povezati očaj muškarca koji će se, zbog neprihvaćanja vlastite nemoći pred životom i gubitkom, igrati Boga te, posljedično, porušiti snove jedne obitelji i uništiti mir nevine žene.

Kolumbijska serija koja, među ostalim, istražuje tabu temu trgovine organima, brzinski je pomela sve pred sobom i u brojnim zemljama Latinske Amerike, Europe te Azije poharala vrhove Netflixove ljestvice gledanosti. U Hrvatskoj se trenutno nalazi na drugome mjestu, odmah nakon novih epizoda "Ozarka".

Gledanje ove serije pomalo je poput guljenja luka. Može je se promatrati samo kao uzbudljiv triler. Sljedeći sloj je pak promišljanje o mračnom svjetskom problemu trgovine organima koji je toliko strašan da bi ga svi najradije gurnuli pod tepih. A ako se zaroni u kontemplativne dubine prodire se u metafizičku enigmu o tome "što svaku pojedinu individuu čini onim što ona jest" te propituje granice individualnog postojanja.

Nakon transplantacije ovog vitalnog organa, junakinja se, baš poput francuskog filozofa Jean-Luca Nancyja u promišljanju o vlastitoj transplantaciji srca "L'intrus" ("Uljez"), suočava s novonastalom stvarnosti suživota sa "stranim tijelom", "strancem", "uljezom" o kojem ovisi njeno preživljavanje. Da bi i dalje postojala, mora se izmijeniti.

"Gdje završavam ja, a počinje bivša vlasnica mog novog srca?", "Jesu li moji osjećaji moji ili tuđi?", "Jesam li svoga tijela gospodar(ica)?", misli su koje more protagonistkinju.

Iako je riječ o još jednoj dramatičnoj seriji s neizostavnom dozom romantike (gledateljice bi mogla razveseliti uloga argentinskog glumca Michela Browna), pitanja iskonskog straha od smrti te instinkta za preživljavanjem, kao i pitanja identiteta te ovladavanja životom i prirodom, koja se nameću, uistinu su potresna i surova. No to gledatelju neće umanjiti zabavu, već bi mu samo moglo ubrzati srčane otkucaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 11:41