‘IDE PROTIV PRAVILA‘

Jedna stvar kod ‘Oppenheimera‘ frustrira gledatelje diljem svijeta, krive Nolana za to: ‘Radi se o umjetničkom izboru‘

Cillian Murphy kao Oppenheimer

 Universal/Planet/Profimedia/Universal/planet/profimedia
Film je čak potaknuo neke gledatelje da izađu na pola projekcije kako bi se požalili osoblju kina

Christopher Nolan priznao je da bi njegov "umjetnički izbor" tijekom snimanja mogao biti razlog zašto gledatelji ponekad ne mogu čuti dijalog, odnosno, ono što se govori u njegovim filmovima.

Britanski redatelj, koji je stekao brojne pohvale za svoj najnoviji film "Oppenheimer", frustrirao je neke "filmofile" jer im se činilo da glumci mrmljaju svoje rečenice. Film je čak potaknuo neke gledatelje, poput zvijezde BBC Newsa Jane Hill, da izađu na pola projekcije kako bi se požalili osoblju kina koje je krivnju prebacilo na redatelja.

image

Christopher Nolan

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Doduše, 54-godišnji redatelj je rekao da "ide protiv pravila" i odbija natjerati svoje glumce da presnimavaju svoje rečenice nakon snimanja kako bi ih mogli ubaciti u film tijekom procesa montaže. To znači da je dijalog na platnu izveden tijekom snimanja, a ne nakon toga, što znači da ga ponekad može nadjačati glazba ili specijalni efekti.

Za Nolana, koji se navodi kao jedan od prvih potencijalnih osvajača Oscara sljedeće godine, to je "cijena koju vrijedi platiti".

- Volim koristiti prvotno snimljenu izvedbu, umjesto da glumac kasnije ponovno izgovara svoj tekst - izjasnio se i dodao da je to "umjetnički izbor" s kojim se neki ljudi ne slažu te je istaknuo da je to njihovo pravo.

image

Matt Damon, Emily Blunt, Cillian Murphy i Florence Pugh

Henry Nicholls/Afp/Profimedia/Henry Nicholls/afp/profimedia

Filmovi hvaljenog redatelja zaradili su milijarde na blagajnama unatoč pritužbama zbog miksanja zvuka tijekom filmova kao što su "The Dark Knight Rises" i "Tenet". Redatelj, koji svoje filmove snima pomoću IMAX kamera, kaže da bi dio problema mogao biti i to što oprema koju koristi nije u potpunosti zvučno izolirana, unatoč nedavnim poboljšanjima.

- Zapravo, Imax upravo sada izrađuje nove kamere koje će biti još tiše - rekao je Nolan Insideru.

- No, pravi napredak je u softverskoj tehnologiji koja vam omogućuje filtriranje šuma kamere - dodao je i rekao da se ta tehnologija "poboljšala u posljednjih 15-ak godina", koliko ih i koristi. Ističe kako mu takve kamere otvaraju mogućnost da snima intimnije scene koje nije mogao raditi u prošlosti.

Unatoč spomenutim pritužbama, ‘Oppenheimer‘ je na putu da postane jedan od najvećih hitova godine na kino blagajnama u Velikoj Britaniji, zaradivši više od 33 milijuna funti u Britaniji u posljednja tri tjedna, piše Daily Mail.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:17