Kvadratura

Igor Mirković: Pripremanje filmskog festivala je poput jedrenja olujnim morem

Ove je godine biranje filmova bio iznimni gušt, kao kad se nađeš na tržnici u proljeće, prepunoj boja i plodova

Jednom te kolje loše vrijeme, drugi put pandemija, sada se noću budim zbog cijena koje divljaju… Nikada lako, ali valjda je to i draž

Igor Mirković, direktor Motovun film festivala od 2008., prvo postpandemijsko festivalsko izdanje najavljuje s mnogo entuzijazma.

"Filmovi su u pandemiji dobro rodili. Ili točnije, puno ih je bilo u frižideru, u očekivanju da se kina ponovo otvore. Zato je ove godine biranje filmova bio iznimni gušt, kao kad se nađeš na tržnici u proljeće, prepunoj boja i plodova. Doista, program kakav imamo ove godine nije nam se često događao. Samim time nam je i raspoloženje odlično. Svjesni smo da je ponuda nezapamćena - stotine koncerata, festivala, događanja bori se za publiku, ali mi smo mirni jer smo sigurni da oni koji dođu do nas neće zažaliti", kaže Mirković, kojeg smo pitali kako bi danas opisao ovaj, sad već 23-godišnji festival.

"Prije petnaestak godina novinarka L‘Humanitéa ovako je o nama pisala: ‘Zamislite festival u kojem svaki dan izgleda kao da je zadnji dan škole‘. To je bio Motovun oko 2005., takvu je energiju imao. Sada je festival dohvatio zrelost zajedno sa svojom publikom. I dalje studenti i srednjoškolci spavaju u kampu u podnožju festivala, ali puno je više onih koji su nekada spavali u kampu. Ja sam volio obje faze - i kad smo bili žestoki i nabrijani, i sadašnju, kada smo mirniji i opušteniji", kaže Mirković, koji nam je objasnio što to zapravo znači organizirati jedan filmski festival.

"Samo je jedno konstanta - pripremanje festivala je jedrenje po olujnom moru. Jednom te kolje loše vrijeme, drugi put pandemija, treće godine žestoka konkurencija na tržištu filmova, sada se noću budim zbog cijena koje divljaju… Nikada lako, uvijek s krajnjim naporom - to je od prve do ove godine ostalo isto. Ali valjda je to i draž."

Budući da volimo Mirkovića i kao filmskog autora, zanimalo nas je što od njega uskoro možemo očekivati. "Ove zime sam snimio igrani film ‘Slatka Simona‘ o ljudima koji ljubuju i seksaju se u stalnoj chat-komunikaciji. Na dokumentarcu ‘Slika za povijest‘ o tradicionalnim, analognim ljudima s fotografija Šime Strikomana radim još od 2006. Jako se nadam da ću sljedeće godine imati dvije premijere."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:45