UBOJITA SJEĆANJA

Ovaj je film jako loš. Da ste umjetnoj inteligenciji dali zadatak da napiše triler noir, tako bi izgledalo

Sleeping Dogs (2024), Russell Crowe kao Roy Freeman,
Tommy Flanagan kao Jimmy Remis

 Image Capital Pictures/Film Stills/Profimedia/Image Capital Pictures/film Stills/profimedia
Junak filma umirovljeni je detektiv koji je davno riješio slučaj umorstva sveučilišnog profesora

Film "Ubojita sjećanja" slobodna je adaptacija kriminalističkog romana "The Book of Mirrors" rumunjskog pisca koji piše na engleskom Eugena Cirovicija. Cirovicijeva knjiga mozaički je krimić kojem se u posljednjem dijelu uvodi intrigantan motiv: onaj detektiva koji zbog Alzheimera gubi pamćenje.

Taj motiv postao je okosnica ove adaptacije u režiji iskusnog scenarista (ali redateljskog debitanta) Adama Coopera. Junak filma "Sleeping Dogs" umirovljeni je detektiv (Crowe) koji je davno riješio slučaj umorstva sveučilišnog profesora (Csokas). Počinitelj je - čini se očitim - bio mladi crni provalnik. Koji tjedan prije smaknuća osuđenog aktivistica junaka moli da još jednom pretrese slučaj. Crowe, koji se ničeg ne sjeća, počinje zapravo istraživati sam sebe. Pozornost mu privuče bivša asistentica ubijenog, tajanstvena znanstvenica Laura (Gillan).

"Sleeping Dogs" je zamišljen da jednom nogom bude "Memento", drugom "Shutter Island". Film se poigrava perspektivom junaka koji se ne sjeća ničega, a njegova istraga vodi prema šokantnom obratu koji bi nas trebao izuti iz cipela. Problem je što u "Sleeping Dogs" baš iz svega vrišti opće mjesto. Film ima noirovsku zlikovicu, režiran je školski noirovski, vizualiziran noirovski, ozvučen također. Da ste umjetnoj inteligenciji dali zadatak da napiše i snimi psihološki noir, film bi vjerojatno jako nalikovao "Ubojitim sjećanjima".

UBOJITA SJEĆANJA (Sleeping Dogs, SAD 2023), krimić, režija: Adam Cooper, uloge: Russel Crowe, Karen Gillan, Marton Csokas, kina

Ocjena: 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:39