PREPORUKE POLIMCA

Filmski vodič za Halloween: Ovo je idealna večer za jedan od ovih pet kultnih horora

Film Halloween
Filmski kritičar Jutarnjeg lista preporučuje Vam pet filmova, klasika, koje vrijedi pogledati na Halloween

Filmski kritičar Jutarnjeg lista preporučuje Vam pet filmova, klasika, koje vrijedi pogledati na Halloween.

Psiho (1960)

Kultni film Alfreda Hitchcocka snimljen je za kompaniju Universal, koja je početkom tridesetih izbjegla stečaj usmjeravanjem na jeftine horore kakvi su bili „Frankenstein“, „Drakula“, „Nevidljivi čovjek“ i mnogi drugi. Po uzoru na prethodnike, i „Psiho“ je bio vrlo jeftin, po produkciji podsjećao je na televizijske filmove, ali dvije-tri šokantne scene napravile su ga obvezatnim repertoarom upravo za Dan vještica, iako se taj u njemu i ne spominje. Hitchcock je poslije pravio i skuplje filmove (na primjer, „Ptice“), međutim u odnosu na cijenu i profit, „Psiho“ mu je bio bez premca. Norman Bates u izvanrednoj glumačkoj izvedbi Anthonyja Perkinsa postao je zaštitni znak horora, čak u tolikoj mjeri da je poslije snimljena serija „Motel Bates“ s Freddieom Highmoreom i Verom Farmigom, koja je izdržala punih pet sezona.



Noć živih mrtvaca (1968)

Svakako najjeftiniji horor koji je postigao planetarni uspjeh i pretvorio zombije u fenomen respektiran i u skupim televizijskim serijama („Živi mrtvaci“ samo su jedan od primjera). Poput „Psiha“, i ovo je crno-bijeli film, debitant George A. Romero, realizirao ga je skupljajući novce od znanaca i dobronamjernih kompanija specijaliziranih za niskobudžetne projekte, a vjerojatno bi završio na otpadu da ga nisu otkrili studenti na koledžima i pretvorili u obaveznu ponoćnu zabavu. Po prvom izdanju to se baš ne bi moglo reći, međutim, kad se dočepao solidnih budžeta, Romero je pokazao što je sve u stanju napraviti. „Zora živih mrtvaca“ pokazuje ga u najboljoj formi, a nova verzija koju je potpisao Zack Snyder nije loša, međutim, original je nenadmašan. Romero je pravio filmove o zombijima sve dok nije umro, 2017. godine.

image
Noć živih mrtvaca


Teksaški masakr motornom pilom (1974)

Još jedan film kojeg obavezno stavljaju na repertoar uoči Noći vještica, iako baš nema veze s tim „blagdanom“, ali je zato krcat neugodnim scenama, a glavna glumica Marilyn Burns kad počne vrištati, nikad i ne prestaje. S razlogom, jer je dospjela u obitelj lunatika kojima ništa nije strano, pa ni kanibalizam, a ona je jedina ostala živa od društvanca željnog dobrog provoda. Film je snimljen „za šaku dolara“, režirao ga je tada nepoznati Tobe Hooper (poslije je potpisao puno skuplji „Poltergeist“, ali se stalno svađao s producentom Stevenom Spielbergom), a njegov prvijenac prerastao je u vrlo ozbiljnu franšizu, u čijim su nastavcima glumili i tada anonimni Renée Zellweger i Matthew McConaughey. Kasnija izdanja producirao je Michael Bay, redatelj blockbustera „Armagedon“ i „Transformeri“.

image
Teksaški masakr motornom pilom

Noć vještica (1978)

John Carpenter imao je tek jedan uistinu zapažen film, „Napad na policijsku stanicu“, no taj je imao skroman odjek u odnosu na njegovo naredno ostvarenje. Dosjetka je činila banalnom, Halloween je već bio etablirani „blagdan“ u kojem su uživali ponajviše tinejdžeri, no Carpenter i njegova koscenaristica i koproducentica Debra Hill pretvorili su ga uistinu u „noć užasa“. Michael Myers, s maskom preko lica koju skine samo na trenutak, postao se sinonim jeze, kako i ne bi kad je svoju prvu žrtvu, i to vlastitu sestru, ubio još kao dječak. „Noć vještica ubija“ prikazuje se upravo u našim kinima, to je dvanaesto izdanje franšize, koja navodno završava naredne godine, i to filmom primjerena naslova „Kraj Noći vještica“. Serijal je proslavio Jamie Lee Curtis u ulozi Laurie Strode, a ona u njemu još uvijek nastupa.

image
Film Halloween

Noćna mora u ulici brijestova (1984)

Horor serijali pamte se po svojim negativcima, ali i po inventivnim redateljima. Wes Craven prometnuo se u zvijezdu zahvaljujući ovom filmu, a proslavio je i Freddyja Kruegera, manijaka koji umjesto prstiju ima oštre britve (nešto poput Wolverinea iz „X-Mena“), a svojim žrtvama se pojavljuje samo u snovima: jedino rješenje da ostanete živi je da nikad ne zaspete, što je naravno nemoguće. Freddyja je glumio Robert Englund, a u prvom filmu pojavio se i još nepoznati Johnny Depp. Craven je kasnije lansirao još jedan uspješan serijal, bio je to „Vrisak“, umro je 2015., ali to nije spriječilo producente da odmah pokrenu istoimenu seriju. Četvrto izdanje „Vriska“ bilo je njegov posljednji redateljski rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 20:04