OD 18. DO 23. KOLOVOZA

Filmski festival okupit će Zrinku Cvitešić, Renea Bitorajca, Maju Sever, Elizabetu Gojan...

Kadar iz filma ”Smrt djevojčice sa žigicama”

 Livada Produkcija
Peto izdanje festivala na Rabu otvara film "Smrt djevojčice sa žigicama" Gorana Kulenovića sniman na - Rabu

Peto izdanje Rab Film Festivala, koji se održava od 18. do 23. kolovoza pod krilaticom "Uroni u more istine", otvorit će igrani film "Smrt djevojčice sa žigicama" Gorana Kulenovića.

U sklopu programa RAFF Cinema održat će se projekcije deset filmova u konkurenciji te dva izvan konkurencije kao i četiri posebne projekcije, javljaju iz HAVC-a.

Ovogodišnji RAFF donosi nagrađivane filmske priče iz cijeloga svijeta koje pokrivaju širok spektar tema – od borbe za ženska prava u Iranu ("Sedam zima u Teheranu"), preuzimanja naših identiteta na društvenim mrežama ("Drugi profil"), prevara naših starijih osamljenih sugrađana ("Blagina pouka"), života bez roditelja ("Buntovnica"), ilegalnog prijevoza migranata ("Na granici"), ekološkog zagađenja plastikom ("Plastic Fantastic"), pritiska na život obitelji ("Oduzimanje"), oprosta ("Najsretniji čovjek na svijetu"), rata koji u Ukrajini ne prestaje ("Istočna fronta"), suživot dviju kultura u jednom braku ("Snajka: Dnevnik očekivanja").

Film Gorana Kulenovića "Smrt djevojčice sa žigicama" otvorit će festival i to po prvi put istovremenom projekcijom u čak tri kina – Otvorenom kinu, Zimskom kinu, i posve novom Kinu Kulica – koje suorganizatori RAFF-a posebno za ovu priliku oživljavaju kao novo mjesto za filmske projekcije u Rabu.

Spomenuti film nastao prema romanu Zorana Ferića u potpunosti je sniman na Rabu. Kroz objektiv direktora fotografije Mirka Pivčevića, Rab je postao protagonist velikog filmskog platna, s glumačkom ekipom koju predvode Ozren Grabarić i Goran Navojec.

Uz filmski program Festival donosi i program RAFF Talk koji uključuje razgovore na temu odnosa filmskih festivala i turizma, egzistencije filmskih djelatnika u filmu, istraživačkom novinarstvu, te suočavanju s prošlošću. Rapska publika tako će imati priliku razgovarati sa Zrinkom Cvitešić, Vedranom Mlikotom, Borkom Perićem, Pjerom Žalicom, Reneom Bitorajcem, Jasnom Žalicom, Nenadom Puhovskim, Igorom Mirkovićem, Silvanom Menđušić, Majom Sever i Elmom Tataragić.

Obrazovni program RAFF Generation donosi predavanja profesorice Tene Perišin i profesora Nenada Puhovskog iz Zagreba, te profesorice Janet Harris iz Cardiffa te novinarke Elizabete Gojan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:46