FILM R. ZEMECKISA

Filmska fantazija: Vještice obožavaju šikanirati malu djecu i pretvarati ih u miševe

Zemeckis se vrlo dobro snašao u ovoj žanrovskoj mješavini, koja ima i nema sretan kraj. Ritam je frenetičan, specijalni efekti izvrsni

Kad autor poput pokojnog Roalda Dahla napiše knjigu za djecu, očekujte da će u njoj biti na pretek bizarnosti, subverzivnosti i svakojakih pretjerivanja. Ukoliko vam "Charlie i tvornica čokolade", "Matilda" i "Fantastični gospodin Lisac" nisu dovoljan prilog toj tvrdnji, pročitajte "Vještice"! U toj se knjizi eksplicitno tvrdi da grozna bića iz naslova uistinu postoje, da obožavaju šikanirati djecu i pretvarati ih u miševe.

Knjiga je objavljena 1983., a već 1990. snimljena je prva filmska verzija, režirao je ju Nicholas Roeg, kao stvoren za tako neobične sižeje (sudeći po "Čovjeku koji je pao na Zemlju"), a u njoj je briljirala Anjelica Huston u ulozi Glavne Vještice, nekad popularna švedska glumica i redateljica Mai Zetterling utjelovila je njezinu staru neprijateljicu, dok je šef hotela u kojem se odigrava radnja bio Rowan Atkinson, kasnije planetarno popularni gospodin Bean.

Spoj tragedije i komedije

U Hollywoodu su zaključili da i oni žele svoju verziju "Vještica", pa je posao povjeren Robertu Zemeckisu, filmašu koji se proslavio trilogijom "Povratak u budućnost" i kasnije pobrao hrpu Oscara za "Forresta Gumpa": ako ništa drugo, on se jako dobro snalazio u korištenju specijalnih efekata koji su trebali biti "ključ" njegove nove verzije. U radnju su unesene i neke promjene, tako se priča odigrava 1968. u Alabami, a glavni junak je - po novim pravilima političke korektnosti - mali Afroamerikanac (u originalu on je bio spoj Engleza i Norvežanina).

Jedino je neobično kako je njegova baka, otmjena tamnoputa gospođa, mogla u to doba unajmiti sobu u luksuznom hotelu, u stvarnosti bi je tih godina šutnuli u odjel za poslugu.

Film započinje projekcijom slajdova u kojima se elaborira kako su vještice najveći neprijatelj male djece, najradije bi ih zgazile, ali ima i drugih načina na koji im one mogu napakostiti. Narator je inače popularni komičar Chris Rock, on se osobno više nikad ne pojavi. Junak je zapravo Dječak (on nema imena i glumi ga mali Jahzir Kadeer Bruno) i već u njegovoj prvoj sceni Zemeckis pokazuje kako spretno spaja komediju i tragediju: imamo dojam da mališan sjedi u automobilu i priča s nekim, međutim, slika je zapravo izokrenuta, vozilo je prevrnuto nakon udesa u kojem su stradali njegovi roditelji.

Baka iscjeliteljica

Dječak odlazi živjeti kod Bake (Ostavia Spencer), ona je iscjeliteljica i već dugo je ozbiljna protivnica Glavne Vještice (Anne Hathaway). Potonja se ubrzo i pojavljuje, rado bi se riješila klinca, no Baka inzistira da se presele u obližnji hotel. Kao za nevolju, upravo tamo su vještice upriličile svoju skupštinu.

Od Bake Dječak doznaje kako da ih prepozna: imaju pomalo iskežene usne, obavezno nose duge rukavice jer njima skrivaju pandže, a cipele s visokom petom im trebaju kako se ne bi vidjelo da nemaju prstiju. Radnja se odigrava između svijeta ljudi, vještica i životinja. Dječak je naime nabavio kućnog ljubimca, mišicu Daisy, koja mu najviše pomogne kad ga Glavna Vještica pretvori u miša. S njima je i njegov prijatelj Bruno (Codie-Lei Eastick), i on je postao mali glodavac nakon što nije mogao svladati pohlepu za slatkišima i postao lak plijen vještica.

Zemeckis se vrlo dobro snašao u ovoj žanrovskoj mješavini, koja - primjereno Dahlu - ima i nema sretan kraj (no to ćete shvatiti kad pogledate film). Ritam je frenetičan, specijalni efekti izvrsni, dok Anne Hathaway nije ništa slabija u svom ekstrovertnom nastupu od Anjelice Huston u filmu Nicholasa Roega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:53