PIŠE JURICA PAVIČIĆ

Film ‘Trokut tuge‘ švedskog redatelja Rubena Ostlunda osvojio je Zlatnu palmu u Cannesu

Ruben Ӧstlund

 Valery HACHE/AFP
Pobjeda Ӧstlundovog filma nije posve očekivana. Film je potpirio kontroverze, dio ga je komentatora hvalio, ali dio i kudio

Film „Trokut tuge“ švedskog redatelja Rubena Ӧstlunda osvojio je Zlatnu palmu na 75. canneskom filmskom festivalu koji je završio u subotu navečer. Socijalna satira u kojoj važnu ulogu igra i hrvatsko-danski glumac Kićo Burić osvojila je glavnu nagradu žirija kojim je predsjedao francuski glumac Vincent Lindon. Švedskom redatelju Ӧstlundu ovo je druga pobjeda u Cannesu. Godine 2017. pobijedio je na istom festivalu sa satirom na umjetnički svijet „Kvadrat“.

„Trokut tuge“ film je koji se zbiva na kruzeru koji zabasa daleko od civilizacije na pusti otok. U tom trenutku socijalne se uloge obrnu, a posada - koja se sastoji od snalažljivih i praktičnih ljudi - počne dominirati nad blaziranim gostima. Hrvatski glumac Burić glumi važnu sporednu ulogu istočnoeuropskog tajkuna.

Pobjeda Ӧstlundovog filma nije posve očekivana. Film je potpirio kontroverze, dio ga je komentatora hvalio, ali dio i kudio, te nije primljen jednodušno. Kako god, vizionarski satiričar iz Gӧteborga uvrstio se u krug malobrojnih režisera koji su u Cannesu pobijedili više od jednom.

Veliku nagradu žirija - svojevrsnu „srebrenu medalju“- podijelila su dva filma. Prvi je od njih „Stars At Noon“, prvi film na engleskom jeziku iskusne i slavne francuske redateljice Claire Denis. Riječ je o erotskoj drami s ambijentom Nikaragve u kojoj glavnu ulogu igra Margaret Qualley. Drugi dobitnik Grand prixa je film „Blizu“, homoerotska tinejdžerska drama belgijskog režisera Lukasa Dhonta, 30-godišnjaka kojem je to drugi film. Dhontov film je izazvao jednodušan ushit i dugo ga se držalo favoritom za Palmu.

Nagradu za najbolju režiju dobio je korejac Park Chan-wook za triler „Odluka o odlasku“. Nagradu za scenarij dobio je švedsko-egipatski režiser Tarik Saleh za film „Dječak s neba“. Riječ je o trileru koji se zbiva unutar najvažnijeg muslimanskog teološkog seminara Al Azhar, a junak filma je mladi bogoslov kojeg egipatske vlasti prisile da bude njihov doušnik. Ulogu za najbolju žensku ulogu dobila je Iranka Zar Amir Ebrahimi za film „Sveti pauk“ Alija Abbasija. Riječ je o još jednom žanrovskom trileru sa bliskoistočnim ambijentom. Ebrahimi glumi novinarsku koja pristiže u sveti grad Mashhad da istraži niz vjerski motiviranih ubojstava prostitutki. Nagradu za mušku ulogu dobio je slavni korejski glumac Song Kang-hoo za film „Broker“ Japanca Hirokazua Kore-ede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:29