Kriminalka Emily

Film o djevojci koja odrađuje sitne poslove za bandu krivotvoritelja bankovnih kartica otkriće je sezone

Emily The Criminal, Aubrey Plaza

 Landmark Media/Alamy/Alamy/Profimedia/Landmark Media/alamy/alamy/profimedia
‘Emily‘ je i prvoklasni krimi-triler na tragu Hawksa i Melvillea. Patton Fordov film hladan je, nemilosrdan i oštar poput brida noža

U jednom od intervjua danih nakon filma "Emily The Criminal" redatelj John Patton Ford je izjavio kako je iz filmske škole izišao 2006. kao nezaposleni filmski radnik s 96 tisuća dolara studentskog duga. Taj je dug otplatio svojim prvim - upravo ovim - filmom. Ali, "Emily The Criminal" nije samo svog tvorca izbavila dužničkog ropstva. Ona je uz to i sjajan film - za vašeg kritičara, otkriće sezone.

Naslovna junakinja "Kriminalke Emily" nalazi se u istoj situaciji u kojoj je jednom bio njen tvorac. Emily je neafirmirana slikarica. Ima golemi studentski dug, za sitniš servira catering, a posao joj u struci nude samo ako volontira. Stoga Emily (Plaza) pristaje odrađivati sitne poslove za bandu koja krivotvori bankovne kartice. Nakon svega, ona ne misli da je društvu dužna ikakvo moralno pravovjerje. Upusti se u kriminal i shvati da joj to ide dobro. U sebi otkriva drugu - odrješitu i mračnu stranu. Otkriva talent - ali to bogme nije onaj za slikanje.

"Emily The Criminal" pomno je brušeni minijaturni dijamant. Film je napisan i režiran precizno kao sječivom. Aubrey Plaza ("Bijeli lotos") glumačka je senzacija, nova Bette Davis. U "Kriminalki Emily" nema uvriježenih iskupljenja ni prvoloptaškog moraliziranja.

Film je hladna i razorna vivisekcija kapitalizma i ćorsokaka generacije milenijaca. Istodobno, "Emily" je i prvoklasni krimi-triler na tragu Hawksa i Melvillea. Patton Fordov film hladan je, nemilosrdan i oštar poput brida noža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 10:30