VELIKI USPJEH

Film hrvatske redateljice Sonje Tarokić natjecat će se za glavnu nagradu na važnom češkom festivalu

Sonja Tarokić
 Davor Pongracic/Cropix
Film ‘Zbornica‘ uvršten je među 12 filmova koji će se natjecati za Kristalni globus

Film „Zbornica“ hrvatske redateljice-debitantice Sonje Tarokić uvršten je među 12 filmova koji će se natjecati za glavnu festivalsku nagradu Kristalni globus na 55. filmskom festivalu u češkim Karlovim Varyma.

„Zbornica“ je film o mladoj školskoj pedagoginji (Marina Redžepović) koja puna ambicija stupa na posao u jednu zagrebačku osnovnu školu. Nadobudna mlada profesionalka tu se nađe zapletena u kompliciran odnos između ravnateljice (Nives Ivanković), školskog odbora te problematičnog nastavnika povijesti (Stojan Matavulj) kojem prijeti otkaz.

Filmski festival u češkim Karlovym Varyma (KVIFF) obično se drži po važnosti četvrtim od A festivala u Europi. Tijekom blokovske podjele, festival u češkom kupališnom gradu bio je najvažniji filmski događaj u komunističkom bloku, a ugled i A status zadržao je i nakon pada Zida. Na tom su festivalu hrvatski autori bili i nagrađivani, među ostalim Vinko Brešan, Zrinko Ogresta i Rajko Grlić.

Festival u Karlovim Varyma obično se odvija početkom srpnja, no ove su godine zbog pandemije datumi premješteni potkraj kolovoza.

Uz „Zbornicu“, na ovogodišnjem će KVIFF-u igrati i jedna hrvatska manjinska koprodukcija. Crnogorski film „Poslije zime“ redatelja Ivana Bakrača igra u popratnom programu Istočno od zapada (East of West) specijaliziranom za istočnoeuropski film.

U glavnom programu festivala je i jedan srpski film: „Strahinja Banović“ režisera Stefana Arsenijevića. U programu je i „Atlasptica“ redatelja Olma Omerzua, Slovenca koji djeluje u Češkoj gdje je postao istaknuti redatelj kino-hitova.

Festival u Karlovym Varyma počinje 20.kolovoza, a film otvaranja bit će „Zatopek“, biografski film o slavnom atletičaru Emilu Zatopeku režisera Davida Ondřičeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:26