Kraj 2. sezone

‘Euforija‘ je postala druga, najgledanija serija HBO-a ikad, nakon ‘Igre prijestolja‘

Zendaya

 Supplied by LMK/Landmark/Profimedia
Gledali smo finale eksplozivne druge sezone serije koja prati život problematičnih 17-godišnjaka u srednjoj školi East Higland

Finale druge sezone "Euforije" u nedjelju je navečer (kod nas je 8. epizoda bila dostupna od ponedjeljka) na svim HBO platformama premijerno gledalo rekordnih 6,6 milijuna gledatelja. To je bilo povećanje od 30 posto od tjedna ranije. Koliko je druga sezona serije Sama Levinsona bila popularna među gledateljima vjerojatno najbolje govori podatak da je finale prve sezone – prikazane u kolovozu 2019. godine, u premijernom emitiranju pratilo 530 000 gledatelja. "Euforija" je tako postala druga najgledanija serija HBO-a nakon "Igre prijestolja". Svaku epizodu druge sezone "Euforije" u prosjeku je vidjelo 16, 3 milijuna gledatelja.

Serija je također postala fenomen na društvenim mrežama. Na Twitteru je najkomentiranija serija desetljeća s 34 milijuna objava samo u SAD-u. Također drži top pozicije i na Facebooku, Instagramu i YouTubeu.

A što smo vidjelu u finalu eksplozivne druge sezone serije koja prati život problematičnih 17-godišnjaka u srednjoj školi East Higland, izmišljenog istoimenog američkog predgrađa, pretpostavimo negdje u Kaliforniji? (Serija je snimana u Južnoj Kaliforniji.) Finale se zapravo proteglo na dvije posljednje epizode u kojoj gledamo produkciju školske predstave pod nazivom "Naš život" jedne od glavnih junakinja serije Lexi (Maude Apatow), mlađe sestre školske ljepotice Cassie (Sydney Sweeney). Predstava je autoreferecijalna, u formi komentara i vodvilja vidimo što se zapravo s glavnim likovima dogodilo kroz cijelu dosadašnju priču. Levinson je to vrlo vješto napravio – potpuno je zamućena granica između stvarnosti i predstave – malo naše junake tumače školski glumci – malo su to oni sami.

Istovremeno s predstavom pratimo i događanja u domu dobroćudnog dilera droge Fezca (Angus Cloud), čija je tinjajuća romansa s Lexi u drugoj sezoni bila vrlo popularna među obožavateljima serije, baš kao i njegov lik. Fezco se odijeva za premijeru dok mu jedan od prijatelja sprema zasjedu s policijom. I kao što je druga sezona počela s dramatičnom epizodom u kojoj smo se upoznali s njegovim predživotom, ludom bakom dilericom droge od koje je, zajedno s posvojenim mlađim bratom Ashtrayom naslijedio posao, tako i priča završava s pucačinom u njegovom domu. Iako pokušava zaštiti mlađeg brata, agresivni dječak zakolje izdajničkog prijatelja i naoružan do zuba se zatvori u kuponicu. Te se u stilu "Lica s ožiljkom" obračuna s policijom a u žestokoj pucačini nastrada i Fezco. Hoće li ta ozljeda za dilera velikog srca biti fatalna ostaje tek da vidimo.

Finalna epizoda počinje s raspamaćenom Cassie koja ulijeće na pozornicu i krene u obračun sa svojom sestrom. I pred cijelim školskim auditorijem, kao preljubnica, pristaje na ulogu negativke. Iako je Zendaya kao ovisnica Rue neprijeporna zvijezda serije, ova sezona je uveliko prošla u znaku Cassie i fantastične interpretacije lika tinejdžerice koja je spremna na sve za malo ljubavi Sydney Sweeney. Kritičar Varietya upravo njezinu ulogu posebno hvali i naziva je – generacijskom prekretnicom. A i sam njezin lik bila je omiljena tema fanova na društvenim mrežama.

"Euforija" je iznimno popularna u SAD-u, o njezinim likovima i zapletima se pišu školski i studentski eseji a obožavatelji su, poglavito preko Twittera, u stalnom dijalogu s tvorcem serije (iako je ona nastala prema izraleskom predlošku) Samom Levinsonom koji je scenarist i režiser većine epizoda. Dijalog je ipak u glavama fanova jer Levinson šuti kao zaliven i ne odgovara na optužbe da je njegovo viđenje života tinejdžera uveliko određeno činjenicom da je bijeli, heteroseksualni muškarac, više klase. Njegov otac je, naime, producent i režiser Barry Levinson, koji je dobio Oscara za "Kišnog čovjeka".

I doista, te su optužbe na račun Levinsona samo stvar zeitgeista. Levinson je u seriji progovorio o vlastitom iskustvu teške ovisnosti o opiodima u mladosti – i zato je serija u tom pogledu zastrašujuće uvjerljiva. S druge strane, s velikom lakoćom, bez nepotrebnih objašnjavanja i pogrešnih rukavaca vodi priču čiji su protagonisti – transrodni tinejdžeri, klinci fluidne seksualnosti, ne-bijeli srednjoškolci kao i njihovi roditelji koji su redom prikriveni homoseksulaci i zlostavljači, alkoholičari, ovisnici.

Sydney Sweeney smo zapazili lani u ulozi blazirane bogataške kćeri u seriji "Bijeli lotus" a tu će ulogu ponoviti i u najavljenoj drugoj sezoni. Bilo je mnogo govora o hiperseksualiziranosti njezinog lika Cassie što je ona sjajno iznjela. U dinamičnom odnosu s najboljom (ne)prijateljicom Maddie (Alexa Demie) s čijim (bivšim) dečkom Nateom (Jacob Elordi) odmah na početku druge sezone završi u intenzivnom ljubavničkom odnosu. I Cassie i Maddie su pretjerane u svom izražaju kao tinejdžerice-kučke; izazovno odjevene i našminkane, samouvjerene u svojoj seksulanosti. U finalu tek vidimo početak njihovog međusobnog obračuna i Maddie krene u dugoočekivani fizički obračun sa svojom prijateljicom.

Kritike finala "Euforije" su podijeljenje, baš kao i cijele sezone. Ja sam u taboru velikih obožavatelja "Euforije" koja me zavela upravo u svojoj drugoj sezoni. No, ipak – samo finale nije bilo na razini lude vožnje druge sezone i mnogi krakovi priče su ostali otvoreni. Nakon što je u petoj – mnogi će reći i najboljoj epizodi druge sezone, Rue doživjela vrhunac svoje ovisnosti o opioidima, njezino skidanje s droge je zapravo prošlo nerealno jednostavno. U osmoj epizodi ponovno se podsjećamo na početke njezinih problema, smrt oca koja ju je dramatično uzdrmala baš kao što je Lexi traumatizirala nesreća njezinog oca. Te dvije bivše prijateljice ponovno se sprijateljuju – ili je to tek bio Lexin san u predstavi – Levinson to namjerno ostavlja nejasnim.

Svjedočimo i emotivnom pomirenju Rue i Eliota (Dominic Fike), novog lika druge sezone. Njih dvoje su funkcionirali kao narkomanski drugovi a u jednom trenutku on se upleo i u ljubavni trojac s Rue i transrodnom Jules (Hunter Schafer).

"Euforija" od svojih gledatelja zahtijeva veliki emocionalni angažman; to mogu posvjedočiti na vlastitom primjeru. Pomalo je se plašite – jer tako uvjerljivo prikazuje mračne strane života ne samo tinejdžera veći i njihovih roditelja, u nečemu što bi trebala biti idilična američka suburbia. Koja, to znamo, odavno već ne postoji – opasnosti suvremenog života već dugo nisu specijalnost samo velikih, urbanih sredina.

No, najveći uspjeh Sama Levinsona su uvjerljivi likovi – veći od života te izuzetan cast. Zendaya je za ulogu Rue već u prvoj sezoni "Euforije" osvojila Emmya no njezin talent je doista opčinjavajući i teško se ne zaljubiti u nju. Angusa Clauda je casting menagerica serije pokupila na ulici za ulogu Fezcoa. Na transrodni model Huntera Schafera smo se navikli već u prvoj sezoni – možemo samo prigovoriti da njezin lik Jules možda nije dobio dovoljno prostora u drugoj sezoni. Dragulj ove sezone je i mlada glumica iz filmova za odrasle Chloe Cherry u ulozi narkomanke Faye koja nalazi sklonište kod dobrog Fezcoa.

Treća sezona "Euforije" najavljena je tek za 2024. godinu i ogromnoj hordi fanova biti će teško čekati toliko dugo za povratak omiljenih likova i te pretjerane tinejdžerske drame o kojoj smo postali ovisni. "Euforija" se s ovom sezonom potvrdila kao ogroman kulturni fenomen, važna prekretnica u pripovjedanju života današnjih tinejdžera. Ne sumnjam da će se živa rasprava o njoj nastaviti dalje i tako nam olakšati čekanje na povratak likova bez kojih vlastite unutarnje svjetove teško više možemo i zamisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:29