Dobitnik Grand Prixa u Cannesu

Dvojica tinejdžera iz belgijske selendre nisu ni svjesni da su zaljubljeni. Najzvučniji je ovo naslov na ZFF-u

Film Blizu režiser Lukas Dhont

 Kris Dewitte/
Njegova ruralna provincija olimijevski je lijepa i dobra. Njegov film - premda tragedija - slavi život, privrženost i ljubav. Prekrasan film

Kad bi postojala Zlatna palma za uzdahe i suze, tada bi ovaj film dobio tu nagradu - napisao je u svibnju ove godine kritičar britanskog BBC-a kad je u Cannesu vidio film "Blizu" belgijskog redatelja Lukasa Dhonta. Nije samo komentator britanskog javnog servisa bio ushićen Dhontovim filmom, niti je "Close" u Cannesu dobio nagradu samo u uzdasima. Film belgijskog redatelja pretvorio se u jedan od događaja Cannesa i osvojio Grand prix žirija.

Film "Blizu" u petak može vidjeti i zagrebačka publika u glavnom programu ZFF-a. Dhontov film možda je i najzvučniji naslov cijele festivalske konkurencije.

Junaci "Blizu" su dva muška predadolescenta iz belgijske ruralne provincije. Leo (Eden Dambrine) i Remy (Gustav de Waele) provode dane u tipično muškoj jurnjavi i razbibrizi, ali u njihovoj bliskosti očito ima i nešto više. To još nije erotsko, a ako jest zaljubljenost ta je zaljubljenost posve neosviještena.

Činjenicu da su Remy i Leo bliski uskoro primjećuju vršnjaci. Jedan će od njih u školi jetko primijetiti "jeste li vi, kao, ono, par?" U tom trenutku pomislite kako će belgijski film otići u predvidivom smjeru - prema homofobnom, vršnjačkom maltretiranju. Dhont je međutim presuptilan redatelj za to. Umjesto toga, on pušta da se odnos dvojice "bliskih" razvija kroz fine amplitude. Sve do šokantnog događaja - nećemo ga spoilati - koji film cijepa točno na sredini. Taj događaj ostaje u elipsi, ali usmjeruje cijelu završnicu filma.

Sve se to skupa zbiva na gotovo arkadijskom flamanskom selu gdje ljudi žive od cikle i repe. Ruralni ambijent obično je neprijatelj queer-likova, no Dhont ni tu ne ide niz dlaku klišeju. Njegova ruralna provincija olimijevski je lijepa i dobra. Njegov film - premda tragedija - slavi život, privrženost i ljubav. Prekrasan film.

INFOBOX:

BLIZU

Belgija, 2022.

R: Lukas Dhont

G: Eden Dambrine, Gustav de Waele, Emilie Dequenne

Zagreb Film Festival, Kino Tuškanac, petak 28. 10., 10.30 i 18.30 sati

----------------------

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:21