Kvadratura

Dina Pokrajac: Subversive festival dosljedan je u propitivanju društvenog statusa quo

”Ako nemate dovoljnu razinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće,” citira britanskog redatelja Kena Loacha Dina Pokrajac, najavljujući novo izdanje Subversivea
 Ivan Posavec
14. izdanje Subversive film festivala počinje danas a o programu i organizaciji festivala govori njegova direktorica

Drugu godinu zaredom, omiljeni zagrebački filmski festival Subversive održava se, umjesto u proljetnom, u jesenskom terminu i počinje u nedjelju. "Okolnosti vezane uz pandemiju uvjetovale su premještanje događaja u jesenski termin. Međutim, ne namjeravamo se u njemu zadržavati i jedva čekamo da se vratimo u 'krasni maj' koji za nas ima snažno simboličko značenje kao mjesec koji se uvijek vezuje uz kreativni neposluh i sanjarski pobunjenički duh", objašnjava direktorica festivala Dina Pokrajac, jedna od selektorica filmskoga programa.

Kako se odabire filmski program u pandemijskim uvjetima? "Nešto se gleda preko screenera, ali i dalje se putuje na festivale. Nedavno sam bila u Veneciji u sklopu FIPRESCI žirija koji je ocjenjivao međunarodnu konkurenciju, prije toga zvali su me u Sarajevo kao sudionicu programa Sarajevo Talents, a sljedeća postaja je Doclisboa, jedan od najvažnijih dokumentarističkih filmskih festivala na svijetu."

U moru zanimljivog filmskog programa Pokrajac izdvaja dva filmska naslova koje bi obavezno trebalo pogledati: "Povratak u Reims (Fragmenti)" Jean-Gabriela Périota koji kroz arhivske materijale na nekonvencionalan način ekranizira jedne od najutjecajnijih memoara 21. stoljeća, knjigu Didiera Eribona koji je pokrenuo "klasni coming-out".“ A u "Tsugua dnevnicima" proslavljeni portugalski autor Miguel Gomes i njegova partnerica Maureen Fazendeiro pokazuju kako su proveli pandemijski kolovoz. U pitanju je dosad najuspješniji filmski izdanak lockdowna.

Sljedeće godine festival će se održati 15. put. Je li tijekom vremena možda izgubio nešto na svojoj subverzivnosti? "Mislim da smo i dalje dosljedni u propitivanju statusa quo, identificiranju potencijalnih transformacija naše neoliberalne svakodnevice te uloge koju umjetnost može odigrati u tom pothvatu. Da citiram velikog Kena Loacha koji je rekao da mjetnost mora biti subverzivna. Ako nemate dovoljnu razinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:20