ODABRALA MIRA VOČINKIĆ

Čudesno putovanje s HTV-ovim dokumentarcima: Od Sofije Loren, preko kitova i svetih mjesta, pa sve do Antarktike

Sophia Loren u filmu ”Boccacio”

 Ifa Film/United Archives/Profimedia/Ifa Film/united Archives/profimedia
Dobro znano ime s odjavnih špica stranih dokumentaraca HTV-a preporučila je naslove koje će javna televizija emitirati u narednim mjesecima

Mira Vočinkić dobro je znano ime s odjavnih špica stranih dokumentaraca. Kako malo tko može prigovoriti kvaliteti tog segmenta HTV-ova programa, jer se uistinu nudi kvalitetan, recentni i vrlo zanimljiv sadržaj, Mira Vočinkić, rukovoditeljica HTV-ova Odjela odabira i nabave stranih programskih sadržaja, među najomiljenijim je protagonistima u našoj rubrici Piko. Zato smo je zamolili, jer je pored svoje rukovodeće funkcije i urednica za odabir stranih dokumentarnih sadržaja, da za čitatelje Studija preporuči naslove koje će javna televizija emitirati u narednim mjesecima.

image

Mira Vočinkić

Darko Tomas/Cropix/Cropix

- I London TV Screenings, kojem sam prisustvovala početkom ožujka, pokazao je da se trend u TV industriji i produkciji dokumentarnih sadržaja nastavio. U većini dokumentaraca bar je jedan dio posvećen ekologiji, očuvanju Zemlje, borbi protiv zagađenja, ugrožavanja prirode i istrebljenja životinja. Svi pokušavaju osvijestiti gledatelje i pokrenuti ih da svatko, koliko može, u svom okruženju poduzme nešto da se trend uništavanja zaustavi. HTV svake subote oko 14 sati na Drugom programu emitira upravo ovakve sadržaje, a vrlo često i u drugim terminima dokumentarnih programa. Nastavlja se i trend dokumentarnih programa snimljenih iz zraka - gledatelji u ovakvim dokumentarnim filmovima zaista mogu vidjeti fascinantne snimke iz sasvim drugačije perspektive. Iz velikog broja dokumentarnih sadržaja koje sam odabrala za emitiranje na našim programima bilo mi je zaista teško izdvojiti samo nekoliko naslova. Tako moja preporuka sadrži desetak dokumentarnih serija koje će HTV emitirati tijekom ožujka, travnja i svibnja - ističe Mira Vočinkić koja nam je uz preporuke dokumentaraca za neke objasnila što ju je oduševilo.

image

"Ledeni planet II"

Screen Grab/hrt/Bbc Studios/hrt

‘Frozen Planet 2‘ (Ledeni planet II), 6 epizoda

HTV1, srijedom, 21.00, od sredine travnja

Sadržaj: "Jedanaest godina nakon fenomenalne prve serije ‘Ledeni Planet II‘ vraća se s očaravajućim putovanjem kroz zaleđene predjele. Sjeverni i južni pol. Snježne šume i ravnice na sjeveru. To su svjetovi iznenađujuće raznolikosti i ljepote - naizgled netaknuti ljudskom prisutnošću. Ovdje vladaju najzagonetnije životinje planeta. Vukovi love ogromne bizone po nepreglednim snježnim ravnicama. Kitovi ubojice koriste se lukavim tehnikama kako bi uhodili svoj plijen. I rijetko viđeni sibirski tigrovi tiho tapkaju kroz oštar bijeli snijeg… Turneja Davida Attenborougha uzvišen je spektakl ali i poziv na okupljanje čovječanstva da zaštiti ovaj veličanstveni dio našeg planeta."

image

"Nedaće živog svijeta Sredozemnog mora"

Steven Kovacs/hrt/Steven Kovacs/biosphoto/hrt

‘Mediterranean: Life under Siege‘ (Nedaće živog svijeta Sredozemnog mora), 5 epizoda

HTV, nedjeljom, 15.00, od kraja travnja

Gledatelji će svakako uživati u snimkama i vrhunskoj produkciji ove dokumentarne serije.

Sadržaj: "Istražite zadivljujući, ali neprijateljski nastrojeni Mediteran. Koje su tajne stvorenja koja su pronašla način za preživljavanje pod intenzivnim ljudskim pritiskom? I što bi se moglo učiniti da se zaštite ti ugroženi ekosustavi? Pogledajte mladu ženku glavate kornjače kako prelazi opasne vode Sredozemnog mora kako bi položila jaja u kopno; svjedočite kako rode lebde iznad opasnog Gibraltarskog tjesnaca i divite se sofisticiranosti društvenih odnosa u jatu kitova."

Novi jutarnji blok: kuhari, vrtovi, nekretnine

HTV2, od ponedjeljka do petka, od 7 do 13 sati

Sudeći po gledanosti, naši gledatelji su dobro prihvatili i novi blok emisija kojim smo započeli 2023. godinu. Od doručka do ručka predstavljamo vrhunske i svjetski poznate kuhare, obilazimo atraktivne vrtove, pronalazimo zanimljive nekretnine, razna arhitektonska rješenja, obilazimo svijet s poznatim gastroputopiscima. U šali mi se žalila jedna gledateljica da ne stigne skuhati ručak jer joj se teško odvojiti od ekrana. Spomenut ću samo dva naslova koja će se emitirati svakodnevno u 8.30.

Jedan je "Escape to the Perfect Town", (Bijeg u savršeni grad) koji ima 15 epizoda.

Sadržaj: "Serija koja pomaže ljudima u pronalasku svog doma iz snova daleko od prenapučenih i skupih gradova. Mali britanski gradovi postaju tržište za one koji traže novi dom, za one koji prvi put kupuju nekretninu i za mlade obitelji koje svojoj djeci žele priuštiti mirniji život. U svakoj epizodi voditelj pomaže kupcima kuća istražiti zašto je svaki grad poseban i pomaže im pronaći savršenu kuću."

Drugi je šesterodijelni "World‘s Most Secret Hotels". Pregledavajući ovu seriju, i sama sam poželjela boraviti u svakom od tih hotela.

Sadržaj: "Najudaljeniji luksuzni hotele na svijetu. Sa zadivljujućim krajolikom, upečatljivim interijerima i tajnama iza kulisa, ‘World‘s Most Secret Hotels‘ vodi nas u luksuzni bijeg u svaki kutak zemaljske kugle. Među nevjerojatnim mjestima za boravak otkrivamo planinske kuće smještene 6000 stopa iznad ledenjaka na Aljasci i zalazimo duboko u šume, posjećujemo urugvajska sela do odmarališta - koliba."

‘The man who saved 669 Children‘ (Nicholas Winton - čovjek koji spasio 669 djece)

HTV, ponedjeljak, 17. travnja

Svakako preporučujem i vrlo toplu i fascinantnu priču o Nicholasu Wintonu.

Sadržaj: "Nikada se nije smatrao herojem, ali je uoči Drugog svjetskog rata spasio 669 djece. Kao mladi bankar u londonskom Cityju, Nicholas Winton sprema se otići na skijanje na Božić 1938. kada ga prijatelj zove iz Praga tražeći pomoć. U glavnom gradu Čehoslovačke mladi Nicholas Winton organizira izvanrednu operaciju spašavanja židovske djece kojoj prijete nacisti. Iz hotelske sobe organizira polazak vlakova za Englesku, a postaje i krivotvoritelj kad mu nedostaju ovlaštenja i vize. 669 djece ukrcava se u osam vlakova na putu za London."

image

"Neviđene pustolovine Joanne Lumley"

Burning Bright Productions/hrt/Burning Bright Productions/hrt

‘Joanna Lumley‘s Unseen Adventures‘ (Neviđene pustolovine Joanne Lumley), 3 epizode

HTV2, utorkom, 20.00, od kraja ožujka

Prema podacima kojima raspolažem, utorak je također gledateljima omiljen termin dokumentarnih sadržaja. U ovom se terminu izmjenjuju putopisi Joanne Lumley i "Europe from Above" (Europa iz zraka). Volim kako ona radi putopise, sasvim su drugačiji, pronalazi vrlo zanimljiva mjesta i sadržaje i prikazuje ih na svoj specifičan, duhovit način. Potom ćemo emitirati i novu sezonu "Europe from Above 3". Snimke su toliko fascinantne, gleda se napeto, teško je skrenuti pogled…

image

"Sakralne građevine"

Hrt/Hrt

‘Sacred Spaces‘ (Sakralne građevine), 4 epizode

HTV2, srijedom, krajem ožujka

Ovakvi me sadržaji uvijek fasciniraju i ostavljaju bez daha, kao i većinu gledatelja.

Sadržaj: "Zašto osjećamo takve emocije kada uđemo u crkvu, hram, džamiju ili sinagogu? U ovim bezvremenim prostorima koje su nam naši preci ostavili u naslijeđe postoji ljepota i misterij koji nas nose. Otkrivajući tajnu povijest najznamenitijih vjerskih građevina na svijetu, ova ambiciozna serija također govori o povijesti čovječanstva, naše vjere i genijalnog graditeljstva."

image

"Mitovi: Najveće misterije čovječanstva"

Hrt/Hrt

‘Myths: The Greatest Mysteries of Humanity‘ (Mitovi: Najveće misterije čovječanstva), 5 epizoda

HTV2, srijedom, krajem travnja

Oduvijek me zanimaju razni mitovi, vjerujem i većinu gledatelja, i ovo je prilika da doznamo malo više o njima.

Sadržaj: "Mitovi postoje u svim razdobljima ljudske povijesti i ostaju snažni čak i stoljećima nakon što su prvi put ispričani. Ali koliko istine ima u mitovima i možemo li odvojiti činjenice od fikcije? Svaka epizoda uzbudljive serije ispituje ova pitanja uz pomoć znanstvenika i istraživača hobista. Arheolozi otkrivaju drevne grobove i odlaze na podvodne ekspedicije na lokacijama diljem svijeta. Od biblijskih priča kao što je Sveti Gral do povijesnih misterija kao što je potraga za Atilinom grobnicom, te do modernih urbanih legendi kao što su vukodlaci, serija istražuje neobjašnjive događaje i drevne legende."

image

"Science Greatest Mysteries"

Freddie Claire/bbc/hrt/Freddie Claire/bbc/hrt

‘Science Greatest Mysteries‘, 6 epizoda

HTV2, četvrtkom, od kraja ožujka

Vrlo zanimljiva dokumentarna serija, napeto sam je gledala i puno naučila.

Sadržaj: "Ova serija ispituje neke od najvećih zagonetki s kojima se današnji znanstvenici suočavaju. Riješili smo neka od najsloženijih pitanja o našem svijetu i svemiru. Ali, što više otkrivamo, to se više problema pojavljuje. Koliko je točno star naš svemir? Zašto su dvije strane našeg mjeseca toliko različite? Kako je željezo iz svemira završilo pored Tutankamonova tijela? Svaki nastavak ove serije bavi se jednim pitanjem, posjećujući vrhunske laboratorije u kojima se izvode zadivljujući eksperimenti i susreće predane znanstvenike koji traže odgovore."

‘Patagonia: Life at the Edge of the World‘, 6 epizoda

HTV 2, subotom navečer

Večernji sati subotom rezervirani su za vrlo atraktivne dokumentarce, putopisne avanture ili fantastičnu prirodu. I ovo je jedan od sadržaja koje naprosto nisam mogla prestati gledati.

Sadržaj: "Istražujući najneobičniju regiju na planetu, ova prestižna dokumentarna serija slavi raznolikost krajolika, životinja i fascinantnih ljudskih priča s prostora na više od milijun četvornih kilometara. Stručne lokalne ekipe pridružuju se međunarodnom timu najboljih svjetskih filmaša o divljim životinjama kako bi istražili nepoznato, otkrili nove vrste i ispričali priču o okolišu. Ova golema, zagonetna regija prostire se na pet različitih terena: veličanstvene planine, krajnji jug, guste šume, neprijateljske pustinje i fjordovi koji oduzimaju dah."

image

"Michael Palin: Putovanje u Irak"

Hrt/Hrt

‘Michael Palin: Into Iraq‘ (Michael Palin: Putovanje u Irak), 3 epizode

HTV 2, subotom navečer

Volim Palinov način snimanja putopisa, a svakako sam fascinirana i njegovim žarom i nepokolebljivom energijom u potrazi za novim avanturama. Nadam se da gledatelji neće propustiti tri premijerna nastavka putopisa snimljenih u Iraku.

Sadržaj: "Michael Palin na epskom je putovanju u Irak. Izvanredan pogled na mjesto pogođeno sukobima - ovo je pravi Irak. Kreće na odiseju dugu 1000 milja, prateći tok velike rijeke Tigris od njezina izvora u istočnoj Turskoj do Perzijskog zaljeva. Većina njegova putovanja bit će kroz Irak, a posjetit će Mosul i Erbil prije nego što rijekom ode do Tikrita. Zatim ide u Bagdad, istražuje užurbani gradski život i Zelenu zonu. Dok putuje dalje prema jugu, Michael posjećuje legendarna mjesta Babilon i Ur. Tijekom putovanja Michael je vođen željom da upozna ljude ove goleme, ali i problematične zemlje, kao i da otkrije široku paletu krajolika koji oduzimaju dah, te izvanredne povijesne znamenitosti i kulturu."

image

Sophia Loren, 1957

Www.bridgemanimages.com/hr/Www.bridgemanimages.com/hrt

‘Sophia Loren: A Special Destiny‘ (Sophia Loren, žena izuzetne osobnosti)

HTV2, nedjeljom, 20.15

A sada bih najavila i nešto sasvim drugačije - biografiju. To je jedna od meni omiljenih formi dokumentarnih filmova koji će od sada ići nedjeljom navečer.

Sadržaj: "Prevelik nos, preširoka usta, preširoki bokovi, presmeđa koža, previsoka i preslobodna, Sophia Loren je sama bit pretjeranosti. Mama ili prostitutka, nestašna plesačica ili izbezumljena Madonna, glumica je višestruka. Njena sudbina je odraz njezinog stasa, spektakularna. Od ulica Napulja do La Cinecitte i kasnije Hollywooda, Sophia Loren postat će zaštitno lice Italije i živuća legenda."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:07