MARVELOV SERIJAL

Blockbuster ‘Eternals‘ je pravi džumbus: Likovi su neupečatljivi, a priča dosadna i bez napetosti

Angelina Jolie kao Thena u Vječnicima

 BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia
Chloé Zhao se nije najbolja snašla u Vječnicima jer je prebrzo skočila s malih nezavisnih filmova na velike holivudske ‘proizvode‘

Saga o beskonačnosti, Marvelom filmski serijal o superjunacima koji sadržava čak 23 filma te priča priču o postanku Osvetnika i njihovom sukobu s međugalaktičkim ratnikom Thanosom, veličanstven je pripovijedački pothvat.

Marvel je pokazao da je sposoban pričati složene priče s mnoštvom likova, a da pritom svaki od njih ima svoju osobnost i karakterni luk.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) iz sebičnog proizvođača oružja i nepopravljivog ženskara izraste u junaka koji se žrtvuje za pobjedu nad Thanosom, a ništa manje zanimljive nisu ni priče Kapetana Amerike (Chris Evans) i Thora (Chris Hemsworth).

Kada je Marvel u travnju 2018. godine objavio da će raditi film prema svojim stripovima o Vječnicima, poveće skupine besmrtnih vanzemaljaca koji posjeduju posebne sposobnosti, te da će on biti dio četvrte faze razvoja njegovog filmskog svemira, mnogi su se obradovali jer su pomislili da će Osvetnici vrlo brzo dobiti svoje nasljednike u Vječnicima.

Marvel je uloge u Vječnicima povjerio slabije eksponiranim, ali svejedno prilično poznatim glumcima, a uspio je privući i nekoliko većih zvijezda koje se dosad nisu pojavljivale u njihovim filmovima.

Zadatak da režira film dobila je redateljica Chloé Zhao, Oscarom nagrađena filmašica koja je prije toga radila uglavnom nezavisne filmove, što je mnoge podsjetilo na odluku da Ryanu Coogleru, Jamesu Gunnu i Scottu Derricksonu, redateljima većinom žanrovskih i manjih filmova, dopusti da svoj umjetnički pečat stave na velike holivudske produkcije.

Zašto popravljati nešto što nije pokvareno?

No, kada je film stigao u kina - šok. Vječnici su postali prvi Marvelov film nakon dugo vremena koji je dobio prilično slabe kritike. Posljednji film koje kritičari nisu pomazili bili su Thor: Mračni svijet i Iron Man 3, što je bilo prije osam godina.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju što je pošlo po krivu u Vječnicima i treba li se Marvel zabrinuti za budućnost svog filmskog svemira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:05