Nova cenzura

Bez spominjanja gay veze Rossove supruge, a nema niti Lady Gage na ponovnom okupljanju

Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
U Kini su se ‘obračunali‘ i s ‘Prijateljima‘. Rečenica o ženskim višestrukim orgazmima u novom prijevodu glasi ‘žene stalno tračaju‘

"Prijatelji", jedna od najpopularnijih američkih serija svih vremena, ponovno je dostupna u Kini, no u cenzuriranom izdanju, piše The Hollywood Reporter.

Seriju se od prošloga tjedna ponovno može gledati na glavnim kineskim streaming platformama, što je izazvalo oduševljenje fanova ovog sitcoma kultnog statusa. Ipak, brojne promjene koje su uvedene sa ciljem da se cenzuriraju određeni aspekti serije, naišli su na burnu reakciju kineskih obožavatelja "Prijatelja".

Fanovi su ljuti jer su neki važni dijelovi serije izmijenjeni ili izrezani. Jedan od primjera cenzure je izbacivanje priče o Rossovoj bivšoj supruzi koja je u vezi s drugom ženom.

Dok je taj dio radnje u potpunosti izbačen, spominjanje seksa ili LGBTQ elemenata cenzurirano je putem korekcija u titlovanju.

U sceni gdje slavna šestorka raspravlja o prednostima muškog i ženskog spola, Ross kao prednost kod žena navodi njihovu mogućnost da dožive višestruke orgazme. Taj citat se u kineskoj verziji pretvorio u "žene stalno tračaju". Riječ "lezbijka" zamijenjena je riječju "bivša žena", a na mjesto izjave "ja imam penis" došla je "ja imam drugačije organe od žena", prenosi THR.

Svoje su nezadovoljstvo uvedenim izmjenama "Prijatelja" obožavatelji su izrazili na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Protestirali su protiv cenzure, a hešteg #FriendsCensored ušao je u trending, no na kraju je i on postao žrtva cenzure internetske regulative. Prije nego je uklonjen pregledan je, ipak, 60 milijuna puta.

"Prijatelji" su u kini legalno premijerno prikazani 2012. godine na streaming platformama Sohu video i iQiyi. Tada su prikazani bez ikakvih izmjena. Sohu i iQiyi platformama je licenca istekla 2013. godine, no nakon što je najavljeno novo poglavlje u vidu epizode "Prijatelji: Okupljanje", pojavio se i "novi val nostalgije" za voljenom serijom, piše The Hollywood Reporter.

Tko je donio odluku o cenzuri, nije poznato.

Osim originalne humorističke serije iz devedesetih godina prošlog stoljeća, cenzura je sustigla i novo poglavlje franšize - "Prijatelji: Okupljanje".

U epizodi "Prijatelji: Okupljanje" cenzurirana su pak gostovanja nekih poznatih osoba. U originalnoj verziji "Okupljanja" pojavljuju se Lady Gaga, Justin Bieber te K-pop grupa BTS, no u kineskoj verziji im nema traga, prenose THR i BBC.

Gaga se godinama prije susrela s Dalaj Lamom kojeg se u Kini smatra predstavnikom tibetanskog separatizma, Bieber je jednom posjetio japanski hram koji odaje počast žrtvama rata, uključujući onima optuženima za ratni zločin, a BTS su prilikom dodjele nagrada zahvalili korejskim ratnim herojima za njihove žrtve, a da pritom nisu pohvalili kineske vojnike i njihove žrtve u Korejskom ratu.

Cenzura "Prijatelja" nije izolirani slučaj u Kini. Srodna sudbina snašla je i neke druge serije i filmove. Kina je prikazala krnju verziju biografskog filma o Freddieju Mercuryju naziva "Bohemian Rhapsody". Iz filma je, naime, izbačen svaki spomen pjevačeve homoseksualnosti.

"Klub boraca" Davida Finchera je zbog cenzure ostao bez kraja kakvoga su vidjeli gledatelji u Americi ili Hrvatskoj.

Budući da kineski sistem cenzure filmova inzistira na tome da kriminalci moraju biti kažnjeni za zločine, Fincherov film je morao dobiti alternativni kraj. Umjesto scene u kojoj narator (Edward Norton) gleda eksploziju zgrada ispred sebe, što sugerira da je uništenje konzumerističkog društva započelo, izmijenjeni kraj donosi samo sljedeću poruku na ekranu: " Policija je brzo otkrila plan i uhitila sve kriminalce te uspješno spriječila eksploziju bombe. Nakon suđenja Tyler završi u psihijatrijskoj bolnici iz koje je pušten 2012. godine.

Paradoksalno, autor Chuck Palahniuk smatra da je kineski kraj filma vjerniji knjizi od Fincherovog dramatičnog i vizualno efektnog završetka te da, na neki način, film približava knjizi, piše The Hollywood Reporter.

Sporna pravila i smjernice kojima se zabranjuje prikazivanje ljudi homoseksualne orijentacije, izvanbračnih afera te seksa za jednu noć na televiziji uvedena su 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:46