PIŠE TOMISLAV ČADEŽ

DNEVNIK SAMOIZOLIRANOG INTELEKTUALCA Ako ćemo se umjesto protiv virusa boriti protiv Kineza, izgubit ćemo i od jednih i drugih

 
Wuhan, Kina
 AFP

Utjecajan američki dnevni list USA Today objavio je na naslovnici u ponedjeljak, 27. siječnja, kao i gotovo sve novine u SAD-u, veliku fotografiju Kobea Bryanta, slavnoga košarkaša, poginuloga dan ranije. Tragedija je odnijela djecu, još ljudi, i dominirala je javnom prostorom.

No odmah do nje, u lijevom stupcu, počinje članak pod naslovom “Užurbano se razvija cjepivo za koronavirus”, koji se nastavlja u unutrašnjosti novina i u kojem je detaljno objašnjeno koje su farmaceutske kompanije u suradnji s kojim državnim agencijama krenule u potragu za cjepivom protiv opasnog virusa. Naglašava se da se virus raširio već po Južnoj Koreji, Japanu, drugdje u Aziji i da je stigao u SAD te da američke kompanije i vlasti imaju pomoć kineskih znanstvenika, koji su im dostavili genom virusa.

Screenshot
USA Today, naslovnica 27. siječnja 2020.

Američke vlasti i američki znanstvenici, jednako kako i razne europske vlasti i europski znanstvenici, znali su o virusu otpočetka dovoljno, još debelo u siječnju, da se ozbiljno suprotstave njegovu širenju. Umjesto toga, one su se, eto, nadale nekom brzom rješenju, nekoj nadmoćnoj vakcini ili učinkovitom lijeku, smjesta i odmah. Ili da će virus jednostavno morati nestati, kako bi američki predsjednik Donald Trump kazao.

Sad kad im je virus pokosio već i svakog tisućitog građanina, kao u New Yorku, zapadnjaci traže krivca izvan sebe i lako su ga našli - one iste Kineze, koje je virus prvi pogodio i koji su, pazi sad, zapravo krili sve bitno o njemu.

U toj potrazi za krivcem prednjači američki predsjednik, poduprt brojnim svojim građanima, među kojima, po istraživanju PEW instituta, trećina vjeruje da je virus nastao u laboratoriju. Očito kineskom.

Budući da se tome narativu dokazima suprotstavila znanstvena zajednica, zapadni su političari sad uveli nov: virus nisu napravili Kinezi, ali su njime eksperimentirali sve dok im nije utekao, a zatim su taj bijeg utajili.

Taj je narativ mnogo opasniji, jer se ne može opovrći dokazima, jednako kako se njima ne može ni potvrditi.

U svojem bijesu Zapad jednostavno mora pronaći krivca za vlastite pogreške i jedino što ne može priznati jest da je priroda jača od njega. Zato ona eto i nije “odgovorna”. Odgovorni su Kinezi, a s njima se eto može i obračunati. Na ovaj ili onaj način. Čitam ovih dana “Umijeće ratovanja”, djelo 1500 godina staro, pripisano kineskom ratniku i filozofu Sun Tzuu, pa bih, na tragu njegovom, zaključio: ako ćemo se umjesto protiv virusa boriti protiv Kineza, izgubit ćemo i od virusa i od Kineza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:16