JE LI ORIGINAL?

Životna misija uglednog profesora: Odlazi u Saudijsku Arabiju provjeriti najskuplju sliku svijeta!

Salvator Mundi

 Francois Guillot/Afp/Profimedia/Francois Guillot/Afp/Profimedia
Slika Salvator Mundi prodana je za 450 milijuna, a prvotno je kupljena za samo 1175 dolara

Najskuplje umjetničko djelo na planeti, kojim je svijet umjetnosti desetljećima zadivljen, moglo bi ponovno ugledati svjetlo dana. Britanski profesor pozvan je u Saudijsku Arabiju da prouči sliku Salvator Mundi, djelo Leonarda da Vincija, koja nije viđena u javnosti otkad je prije pet godina prodana za rekordnih 450 milijuna dolara, prenosi Times.

Martin Kemp bio je od glavnog značaja za pripisivanje slike Leonardu prije nego je prodana na aukciji. Rekao je da je bilo pokušaja, koji su uključivali sigurnosne službe, kako bi ga odveli u Saudijsku Arabiju. Kemp nije htio posjetiti Saudijsku Arabiju zbog ‘nedjela saudijskog režima‘, ali razmislio bi o odlasku ako bi on značio da će slika ponovno biti vidljiva javnosti.

image

Martin Kemp

Gary Lee/Avalon/Profimedia/Gary Lee/Avalon/Profimedia

Knjiga ‘Izgubljeni Leonardo‘ otkrila je da je slika prvotno kupljena 2005. godine za samo 1175 dolara, a njena prodaja u New Yorku označila je izniman uspon za sliku. Nakon značajnih konzervatorskih radova, predstavljena je na izložbi Nacionalne galerije u Londonu 2011., a katalog ju je definitivno opisao kao Leonardovu sliku.

U svijetu umjetnosti, pojavile su se sumnje da su sliku naslikali umjetnikovi učenici ili neki drugi umjetnik zbog lošije kvalitete u usporedbi s Mona Lisom. Nakon prodaje 2017. godine sliku više nitko nije vidio, a kasnije je objavljeno da je kupac prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salaman, koji nikada nije potvrdio vlasništvo.

Kemp je profesor povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Oxfordu i autor brojnih knjiga, uključujući ‘Život s Leonardom‘. Za Times je rekao da je još uvijek uvjeren da je to Leonardov original, ali ne može biti siguran u potpunu autentičnost djela niti da je svaki potez kistom baš Leonardov jer je djelo prilično oštećeno.

image
Xose Bouzas/Hans Lucas Via Afp

- Najbolja informacija koju vam mogu dati, a nije potpuno pouzdana, je da je slika doista u vlasništvu Mohammeda bin Salmana. Saudijska Arabija gradi umjetničku galeriju koja bi trebala biti gotova 2024. godine, bilo je pokušaja da me pridobiju da dođem pogledati sliku. Malo sam oklijevao iz očitih razloga, rekao je Kemp na festivalu u utorak, no bio bi spreman na taj pothvat ako bi to značilo ponovno pojavljivanje slike u javnosti.

Saudijska Arabija ulaže ogromna sredstva u kulturne institucije, a prostrani kompleks Wadi AlFann na sjeverozapadu zemlje trebao bi biti otvoren sljedeće godine. Britanska kustosica koja je dva desetljeća vodila galeriju Whitechapel, Iwona Blazwick, angažirana je ondje kao savjetnica.

Pojavljivanje Salvatora Mundija, ponovno će pokrenuti rasprave o njegovu podrijetlu. Pariški Louvre prije tri godine održao je izložbu na kojoj su htjeli izložiti Salvatora Mundija s Mona Lisom, no dogovor je propao jer su kustosi u potpis djela htjeli staviti natpis ‘Leonardo - uz minimalan doprinos njegovih pomoćnika‘.

Kemp je pojasnio da je slika u boljem stanju od Leonardove freske Posljednje večere, a brojni čimbenici su ga uvjerili da se radi uglavnom o njegovu djelu. Jedan od značajnijih je takozvana ‘vortex‘ frizura koja ukazuje na Leonardov rad, kao i detalji na kristalnoj kugli.

- Slika je složena popunjavanjem izgubljenih mjesta prilično mudro. Uvjeren sam da je to Leonardov original. Možda je učeniku dodijelio slikanje geometrijskih motiva na svećeničkoj haljini jer se radi o ponavljanju motiva koje je mogao naslikati i učenik, zaključio je Kemp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21