INCIDENT U RUSIJI

Zaposlenik muzeja razbio posjetitelju nos, a sve je snimila čuvena influencerica

Muzej Ermitaž

 Niviere David/abacapress.com/Abaca Press/Profimedia
Nikolaja Nikotina napao je djelatnik čuvenog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu radi kršenja covid protokola

Poznata ruska influencerica Anastasia Mironova objavila je ovih dana Instagramu priču koje je mnoge šokirala, a prikazuje trenutke nakon što je njezina pratitelja, Nikolaja Nikitina, napao djelatnik čuvenog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu.

"Trenutno sam u glavnoj zgradi Ermitaža i jedan zaposlenik slomio je nos osobi s kojom sam bila. Je li ovo normalno?" pitala je Mironova svoje pratitelje na Instagramu kojih ima čak 1,5 milijuna, nakon napada.

Snimci prikazuju Nikitina krvavog lica u jednom od atrija koji vodi do povijesnih zbirki Ermitaža. Nikitin je navodno prekršio muzejski Covid protokol pokušavajući ući u muzej kroz za to predviđeni izlaz.

Prema riječima influencerice Nikitinu, koji ju je pratio u muzej, zaposlenik muzeja razbio je nos kada su zastali blizu ulaza kako bi pokazali Covid propusnicu što je sada uvjet za ulazak u ruske muzeje.

Mironova je uz kopiju liječničkog izvješća dodala i video te fotografije sa scene okršaja na kojima se vidi i krv po podu muzeja. Ubrzo su uslijedili brojni komentatori u kojem su i drugi tvrdili su da su imali loše iskustvo u Ermitažu.

"Zaposlenik koji je počinio prekršaj u potpunosti priznaje svoju krivnju i ispričava se zbog svojih pretjerano emotivnih postupaka", stoji u priopćenju objavljenom na web stranici muzeja. "On to objašnjava općim stanjem nervoze povezanim s pandemijom i njezinim utjecajem na život, uključujući i novi režim rada muzeja."

Prvotno je objavljeno da je zaposlenik bio muzejski čuvar, ali je kasnije ustanovljeno da je Nikitinu, koji je inače sin istaknutog ruskog poslovnog čovjeka, nos razbio Ilya Astrov, znanstveni suradnik u muzeju.

Ovo je već drugi skandal u koji je upleten čuveni ruski muzej u vrlo kratkom vremenu. Samo dva dana ranije Ermitaž je izvijestio da je zatražio istragu incidenta koji se dogodio 20. listopada kada je mladić Kiril Smorodin optužen za kršenje novog zakona o "javnom vrijeđanju branitelja domovine". Smorodin je stavio naime vlastiti stilizirani portret u muzejsku galeriju heroja rata protiv Napoleona 1812. i podijelio ga na društvenim mrežama.

Ruski influenceri u zadnje vrijeme posebno su na meti tamošnjih vlasti zbog svojih neprimjerenih objava. Nekoliko njih trenutno se suočava s ozbiljnim tužbama i potencijalnom zatvorskom kaznom nakon objavljivanja provokativnih slika s vjerskim znamenitostima u pozadini.

Prije nekoliko dana sud u Sankt Peterburgu presudio je tako da Irina Volkova, 31-godišnja manekenka koja je na Instagramu objavila fotografiju na kojoj je otkrivena njezina gola stražnjica ispred Katedrale sv. Izaka, neće biti ipak zadržana u istražnom zatvoru. Suočena je s kaznenom prijavom za "vrijeđanje vjerskih osjećaja".

Zakon o vrijeđanju vjerskih osjećaja donesen je uz podršku Ruske pravoslavne crkve nakon "punk molitve" skupine Pussy Riot pod nazivom "Marijo, majko Božja, otjeraj Putina" u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja 2012. godine.

Za razliku od Volkove, bloger iz Tadžikistana Ruslan Bobiyev poznat po svojim internet podvalama, nije se uspio izvući i moskovski ga je sud zajedno s njegovom djevojkom osudio na deset mjeseci kazne zatvora zbog kršenja istog zakona nakon što su objavili fotografiju na kojoj simuliraju oralni seks ispred znamenite Katedrale sv. Vasilija Blaženog na Crvenom trgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:37