Ulična umjetnost

‘Zagreb je u krizi identiteta...‘. Pogledajte što je Slaven Kosanović Lunar oslikao u Aleji Bologne

Slaven Kosanović Lunar

 Promo
‘Grad i gradski prostor ogledalo su društva i politike koja njome vlada‘ kažu autori projekta Melinda Šefčić i Ivo Kosanović

U sklopu projekta Grad u Boji, kojega provodi Umjetnička organizacija Mural Hub na čelu s Melindom Šefčić i Ivom Kosanovićem, ovaj je tjedan umjetnik Slaven Lunar Kosanović oslikao podvožnjak na lokaciji Aleja Bologne/Ulica Velimira Škorpika.

image

Slaven Kosanović Lunar

Promo

Autori projekta ističu kako je umjetnost u javnom prostoru nužan aspekt za rast i razvoj društva, a tako i pojedinca podjednako: "Živimo u vremenu, gdje je sve ubrzano i instant, ljudi rijetko zalaze u muzeje i galerije, sve je manje vremena za obitelj i sebe. Veliki gradovi dodatno doprinose gubitku vremena u prometu, upravo tako, velika većina naših građana potroši i preko sat vremena vozeći se u prometu od točke A do točke B, pritom je jedini vizualni podražaj koji ih okružuje, beton, asfalt, bilboardi s reklamama, stambene zgrade te kuće" kažu te nastavljaju: "Grad i gradski prostor ogledalo su društva i politike koja njome vlada. Gradski prostor igra značajnu ulogu u životima građana. Ravnoteža između estetske dimenzije – oblika i materijala - i društvene dimenzije – korištenja i značenja – poželjni su kako bi se stvorila urbana svijest a tako i baština građanstva. U usporedbi s drugim Europskim gradovima, možemo slobodno reći kako je Zagreb u krizi identiteta, nedostaje mu umjetničko estetske i društvene dimenzije javnog prostora koje su međusobno povezane. Promatrajući vanjsku scenu, naišli smo na nekoliko dobrih primjera prakse estetizacije prometnica, a koje doprinose novom estetskom izgledu ali i novoj vizuri samoga grada. Zagreb je bogat podvožnjacima i nadvožnjacima, sporednim i glavnim cestama te ključnim petljama koje spajaju dijelove grada a tako i same građane. Cestama grada Zagreba ne prometuje samo lokalno stanovništo, u njemu prometuju svi građani RH koji dolaze u Grad Zagreb, turisti koji se voze javnim prijevozom kako bi obišli sve atraktivne lokacije u gradu".

image

Slaven Kosanović Lunar

Promo

Projekt je realiziran uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:05