32. TJEDAN SUVREMENOG PLESA

VIDEO: MEĐUNARODNI PROGRAM Od ritualnog afričkog plesa do prosvjednih pokreta

Međunarodni dio programa Tjedna suvremenog plesa traje od 13. do 20. lipnja u Zagrebu

Najveći regionalni plesni festival, 32. Tjedan suvremenog plesa , ove se godine održava u Zagrebu u tri odvojena dijela, a upravo je u tijeku treći - međunarodni dio programa koji traje od 13. do 20. lipnja u Zagrebu. Središnja lokacija festivala je Zagrebački plesni centar u Ilici 10, a ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar. Zemlja partner Tjedan suvremenog plesa ove je godine Francuska kroz projekt Rendez-vous - Festival Francuske u Hrvatskoj.

Večeras u 19:30 sati u kazalištu Gavella izvode se "NTU" i "SKWATTA", dva politički i socijalno nabijena sola u izvedbi i koreografiji Vincenta Mantsoe, francuskog umjetnika odraslog u Južnoj Africi. Ovo su dva politički i socijalno nabijena sola koja progovaraju o siromašnim skvoterskim naseljima južne Afrike. NTU je intuitivni ritualni ples koji nas odvodi u ništavilo, mjesto u kojem je sve moguće, a Skwatta je zadivljujući spoj zapadnjačkog urbanog plesa, borilačkih vještina i tradicionalnog afričkog plesa, u izvedbi neprikosnovenog umjetnika.

U petak 19. lipnja s početkom u 21:30 sati u Zagrebačkom plesnom centru posjetitelji festivala mogu pogledati predstavu 'Revolt' u koreografiji belgijskog koreografa Thierryja Smitsa i izvedbi Nicole Leahey.

Thierry Smits zajedno s plesačicom Nicolom Leahey stvara snažnu i opsesivnu koreografiju o neposluhu i nužnosti pobune uzimajući odjeke neprestanih građanskih prosvjednih pokreta, a osobito onih kojima je na čelu žena. Inat i neposlušnost su često važni sastojci u radu Thierryja Smitsa. U ReVoltu, to je sama srž teme i donosi opsesivan solo Nicole Leahey o oslobođenju i nužnosti pobune.

Nakon toga , također u Zagrebačkom plesnom centru koji je središnja lokacija festivala, s početkom u 22:30 sati slijedi 'Everything', petnaestominutna participatorna instalacija u koreografiji i izvedbi Lee Su-Feh, na glazbu Barryja Truaxa.

'Everything' Lee Su-Feh

Koristeći daoističke ritualne objekte kao što su I-ching štapići, tamjan i indigo papir, plesačica podrijetlom iz Malezije stvara okolinu rukovođenu slučajnošću. Predajući se unutarnjoj prirodi svakog objekta, tijelo je pozvano u ples koji spaja ljudsko tijelo s elementima, sadašnjošću, prošlošću i budućnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 23:46