SVI DETALJI AKCIJE

Uspješno realizirana visokorizična operacija u Zagrebu: Kako je kroz krov izvučen morski pas od 8 metara

Izvlačenje morskog psa

 Hpm
Pri priošloj selidbi, poznati muzejski preparator Pavao Allinger, dva je dana odvajao i čistio kožu ove psine tada teške oko 2 tone

Morski pas Cetorhinus maximus, nakon gotovo 88 godina preseljen je iz stalnog postava Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na sigurnu lokaciju na Zagrebačkom velesajmu. Ova golema psina dugačka je oko osam metara i morali su ga izvlačiti kroz krov muzeja.

Preseljenje najvećeg eksponata gornjogradskog muzeja započelo je oko 8:30. Psina ulovljena u Jadranskom moru još 1934. godine prošli je tjedan zaštićena od strane preparatora i tehničara muzeja, a zatim danas dizalicom pažljivo spuštena kroz rupu napravljenu na krovu i kamionom prevezena na Velesajam. Sada se nalazi na sigurnoj lokaciji gdje će i ostati do završetka obnove muzeja, trenutačno najvećeg projekta u kulturi grada Zagreba vrijednog preko 118 milijuna kuna.

"Preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov. Ovo je bila operacija visokog rizika, a to nam najbolje govori činjenica da ni mi, a ni izvođači nismo znali točno vrijeme spuštanja psine. Pripreme su potrajale – dok se otvorio dio krovišta, dok se namještalo, spuštalo..." - izjavila je Tatjana Vlahović, ravnateljica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Psina je prvotno bila na Velesajmu, a nakon toga je preseljena u Hrvatski prirodoslovni muzej zbog truljenja i neugodnog mirisa. Prvo joj je skinuta koža koja je imala masu od gotovo 800 kg, a zatim je preparirana na drugom katu gdje je stajala 88 godina. Poznati muzejski preparator Pavao Allinger, dva je dana odvajao i čistio kožu ove psine tada teške oko 2 tone.

"Golema psina bezopasna je za ljude, hrani se zooplanktonom i predstavlja atrakciju u našim morima. Ova je ženka i pretpostavljamo da je jedna od mlađih jedinki, odrasle jedinke rastu i do 12 metara dužine", rekla je ravnateljica muzeja.

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Velesajma u Novom Zagrebu. Očekuje se da će radovi završiti do konca 2023. godine, nakon čega će i ovaj eksponat biti vraćen u muzej.

Gotovo duplo manji pas, podsjetimo, prije par tjedana također je preseljen iz muzeja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:50