Zaklada preminule umjetnice

‘Umjetnička djela Jagode Buić protuzakonito su otuđena, i pokrenuli smo hitan postupak njihove zaštite‘

Jagoda Buić

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Prikupljena građa bit će pohranjena u čuvaonici, odnosno depou koji se nalazi u Đakovu

Jagoda Buić Wuttke, umjetnica koja je preminula u listopadu u Veneciji, a ovaj je mjesec pokopana u Dubrovniku, za sobom je ostavila mnoga važna djela.

Pisali smo i o pitanju njezine ostavštine, a sada su se pismom javili iz njezine Zaklade: "Godine 2019. inicijativom Jagode Buić Wuttke osnovana je Zaklada Dr. Hans Wuttke u čijem je vlasništvu kompletna ostavština umjetnice. S preuzimanjem ostavštine preuzeta je i obveza kao i obećanje dano Jagodi Buić. Obećanja se odnose na muzeološku obradu, stručno i znanstveno istraživanje i izlaganje djela Jagode Buić te realizaciju programa potpore umjetnicima.

U ostvarivanju navedenih ciljeva, Zaklada je započela pripremne radove u vidu zaštite, istraživana i prikupljanja građe. Žurno su pokrenuti postupci usmjereni prema zaštiti i očuvanju protuzakonito otuđenih recentnih umjetničkih djela Jagode Buić od trećih strana.

Istovremeno, Zaklada prikuplja sva oporučno ostavljena umjetnička djela Jagode Buić, kao i njezinu korespondenciju, osobne predmete i drugu građu za kasniju znanstvenu obradu. Prikupljena građa bit će pohranjena u čuvaonici, odnosno depou koji se nalazi u Đakovu.

Početkom ove godine Zaklada Dr. Hans Wuttke pokrenula je pregovore s gradom Splitom o realizaciji Muzeja Jagoda Buić koji bi promicao i suvremenu umjetničku praksu. Prve skice tog muzeja napravila je Jagoda Buić za svoga života. Muzej bi trebao postati važan dio kulturnog kampusa u Splitu, koji bi bio dom svim umjetnostima.

Jedan od važnih ciljeva Zaklade dr. Hans Wuttke je očuvanje ljetnog ateljea Jagode Buić u Dubrovniku kao mjesta umjetničkih rezidencija i susreta. U ostvarivanju navedenog cilja Zaklada će u najkraćem roku započeti pregovore s gradom Dubrovnikom.

Kao jedan od oblika programa potpore umjetnicima, Zaklada Dr. Hans Wuttke namjerava u suradnji s Universität für angewandte Kunst u Beču (Sveučilište za primijene umjetnosti) dodjeljivati stipendije studentima umjetničkih područja i srodnih disciplina. Stipendije Zaklade omogućit će studentima s područja bivše Jugoslavije ostvarenje razmjene znanja i iskustva na sveučilištu, koje je u umjetničkom smislu značajno oblikovalo i samu Jagodu Buić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 22:45