ARIJANA LEKIĆ FRIDRIH

Umjetnica koja se borila protiv bećaraca kao rekciju na molitelje s Gospom poziva na kontraklečanje na Trgu

Arijana Lekic-Fridrih

 Boris Kovacev/Cropix
‘Muškarci, nesigurni u trenutno stanje patrijarhata, glasno mole na trgovima pokušavajući reafirmirati itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti‘

Nakon što su u više navrata skupine muškaraca klečale na trgu moleći krunicu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, podsjetimo "za muškarce – da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru" te "za prestanak predbračnih odnosa, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova", umjetnica Arijana Lekić Fridrih održat će performans "Tiha misa".

Umjetnica koja je protestirala i protiv mizoginih stihova u bećarcima, u organizaciji Domina, u subotu 3. prosinca od 8 do 10 ujutro, također poziva sve zainteresirane osobe da kleče. No razlozi su druge prirode. Kako navodi: "reakcija je to na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Muškarci, nesigurni u trenutno stanje patrijarhata, glasno mole na trgovima" pokušavajući reafirmirati itekako narušen tradicionalni i jedini ispravni koncept muževnosti" tumači i dalje nastavlja: Pojavili su se, tako, muškarci koji su odlučili redovitim javnim okupljanjima uslišiti svoje molitve o preuzimanju "odgovornosti u svojim obiteljima kao rješenje (među ostalim) problema pobačaja". Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koje se oslanjaju na neupitne i iskljuučivo muške "glave obitelji" došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću.

image
Boris Kovacev/Cropix

Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću "vlast" glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja. Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Naime, uz čak 14 slučajeva femicida u 2022. godini, podsjećamo i na činjenicu da je ovog tjedna Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvijestio da je od studenoga 2020. godine do danas primio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanog nasilja. Ne želimo da na ovaj način "muškarci preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji", ne samo po pitanju pobačaja, već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena".

image
Boris Kovacev/Cropix

"Tiha misa" će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu istovremeno s organiziranom molitvom te ćemo u tišini popratiti mušku molitvu krunice u nadi i vjeri da će brojni muškarci svoje vrijeme provedeno u molitvi krunice iskoristiti za preispitivanje rada na svojoj muževnosti koja se očituje pokušajem dominacije i diskriminacije.

Arijana Lekić Fridrih rođena je u Zagrebu gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2002. do 2009. godine radi kao scenaristica dokumentarnog serijala "Direkt" u produkciji Fade In-a i HRT-a. Režirala je dva kratka dokumentarna filma, "Online" i "Parada" te jedan srednjemetražni film "Ispočetka". Posljednjih šest godina radi na multimedijalnom web projektu "Od5Do95". Redovito izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 01:10