ZANIMLJIV UMJETNIČKI PROJEKT

Umjetnica je popravila sve satove u bolnici u Splitu, koji su godinama bili van funkcije

Popravljanje vremena. HULU Split je u suradnji s KBC-om Split 2022. godine pokrenuo umjetničku galeriju u centralnoj zgradi na Firulama

 /Duška Boban
O Neli Ružić smo nedavno pisali, kada je na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, postavila iznad sata rad gdje je neonskim natpisom bilo napisano ‘Prekasno je za odustajanje‘

Umjetnica Neli Ružić, u sklopu umjetničkog projekta, i u suradnji s elektromehaničarom Zvonkom Burgerom, popravila je sve satove u hodnicima i odjelima bolnice KBC-Split koji su dugi niz godina bili izvan funkcije.

image

Popravljanje vremena

/Duška Boban

Umjetnica o svojem radu, koji je nastao u suradnji Hrvatske udruge likovnih umjetnika- Split i Kliničkog bolničkog centra- Split kaže sljedeće: "Popravljanje vremena je umjetnička intervencija koji se sastoji od popravljanja satova u hodnicima i na odjelima bolnice KBC Split. Radi na više razina, od one pragmatične (plavi "Iskrini" satovi se zaista popravljaju i vraćaju na svoje mjesto) do simboličke, poetične, utopijske (nefunkcionalnosti sustava opće, manjka sredstava s kojim se suočava javni zdravstveni sustav...). Ova minimalna gesta solidarnosti krpa vremensku rupu u sustavu i posvećena je onima koji posjećuju bolnicu, čekaju u čekaonicama kao i onima koji se svakodnevno herojski suočavaju sa svim problemima sustava ulažući nadljudske napore kako bi ovaj funkcionirao i bio na usluzi ljudima u potrebi", te nastavlja: "Iako možda i nepotrebni u doba mobilnih telefona, ovi satovi su svjedoci nekog vremena analogne točnosti, iluzije sigurnosti, podizanja pogleda mnogih u zajedničkom pravcu. Popravljanje vremena poziv je sustavu da proradi, ali i briga za vrijeme koje nadire".

image

Popravljanje vremena

/Duška Boban

Kustosica je izložbe Ivana Meštrov. Stari sat iz Iskra proizvodnje glavni je "nositelj ovog programa, prate ga i plakati te video. HULU Split je u suradnji s KBC-om Split 2022. godine pokrenuo umjetničku galeriju u centralnoj zgradi na Firulama. Galerija je nazvana po arhitektici Zoji Dumengjić koja je projektirala bolnički sklop na Firulama.

O Neli Ružić smo nedavno pisali, kada je na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, postavila iznad sata rad gdje je neonskim natpisom bilo napisano, "Prekasno je za odustajanje", u suradnji s Umjetničkim paviljonom te 90-60-90/Platformom za suvremenu umjetnost. Neonskim je slovima iznad glavne zgrade Željezničkog kolodvora ispisano "Prekasno je za odustajanje". S obzirom da tu prolazi velik broj ljudi različitih kultura i migranata na Zagreb Glavnom kolodvoru, autorica je rečenicu prevela na engleski, arapski, francuski, farsi, španjolski, njemački i kurdski jezik te ju je ugravirala u ploču postavljenu u blizini ulaza na kolodvor.

Apelirali smo da se ovo djelo ostavi u javnom prostoru, no nije se nažalost dogodilo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:41