Retrospektiva Ivana Meštrovića

U Klovićevim dvorima traju posljednje pripreme pred veliko otvorenje: ‘Svi smo u stresu, ovakvu izložbu još nismo imali‘

 

 

 Lucija Ocko/Cropix
35 skulptura od ukupno 200 restaurirano je posebno za ovu priliku, a umjetnikova obitelj donirala je jedno poznato i posebno djelo

Čak 200 iznimnih skulptura Ivana Meštrovića naći će se prvi put zajedno na velikoj izložbi koja se sutra otvara u Galeriji Klovićevi dvori u povodu 140. obljetnice rođenja velikog umjetnika. "Njih 35 resturirano je posebno za ovu priliku, kako bi bljesnule u punom sjaju", rekao je ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić na konferenciji za novinare u utorak, na kojoj je najavljen taj ambiciozan i zahtjevan projekt nastao u suradnji s Muzejima Ivana Meštrovića.

"Svi smo pod stresom, imamo puno iskustva, međutim, ovakvu veliku, zahtjevnu izložbu, ovako bitnog umjetnika još nismo imali do sada, barem u našim generacijama, što nas čini privilegiranim, što smo uopće imali prigodu u tome participirati."

Napomenuo je da velik trud stoji iza organizacije ove izložbe, na kojoj su surađivale brojne institucije, te podsjetio da je među prvim izložbama u Galeriji Klovićevi dvori prije četrdeset godina bila upravo izložba Ivana Meštrovića. "Ta izložba je na neki način bila i prekretnica u recepciji opusa tog umjetnika, izazvala je neviđen interes javnosti i tom je izložbom počela era revalorizacije hrvatske moderne umjetnosti."

Izložba koja se sada otvara postavljena je, istaknuo je Picukarić, na svim etažama Galerije Klovićevi dvori, čak i u atriju, a napravili su taj korak, kako je pojasnio, da bi promijenili uvriježene standarde prezentacije umjetničke građe, nastojeći sveobuhvatnim pristupom životu i djelu velikog umjetnika pružiti publici jedinstven doživljaj susreta s Meštrovićem.

image
CROPIX
image
CROPIX
image

CROPIX

"Organizirali smo dosad mnoge izložbe, od kojih su neke bile izuzetno prihvaćene i od publike i od struke, međutim, ovo je jedna izložba s kojom imamo puno veći cilj - da Meštrovića postavimo na pijedestal u europskom krugu - tako da je naša misija i ubuduće raditi takve izložbe."

Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića, rekla je da je ova Meštrovića obljetnička godina bila ispunjena nizom događaja, "čime je veliki Ivan Meštrović ponovno vraćen u društvene i kulturne krugove kao tema i izvor inspiracije". Naglasila je da je na ovoj izložbi u Klovićevim dvorima čak 200 skulptura Ivana Meštrovića prvi put na jednom mjestu izloženo, od čega 134 skulpture dolaze iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića.

Za ovu veliku obljetničku izložbu Meštrovićev sin dr. Mate Meštrović i njegova supruga Rumjana Meštrović donirali su jednu skulpturu, odljev "Daleki akordi", iz 1918.

Govoreći o toj njihovoj gesti, Rumjana Meštrović rekla je da su se na nju odlučili jer su smatrali da su kao obitelj dužni na neki način ne samo riječima nego i djelima vratiti sav posao i trud koji su obavljeni za organizaciju ove izložbe. "Uvijek smo pokušavali donirati. Zašto? Vodimo se idejom Ivana Meštrovića, a to je, ako je već rođen na ovom tlu, da barem dio sebe vrati zemlji koja ga je stvorila kao znak zahvalnosti." Podsjetila je na neke prijašnje donacije: 2013. su tako Muzejima Ivana Meštrovića poklonili "Djevojku s čelom" iz Meštrovićeva američkog razdoblja, a 2018. "Domagojeve strijelce", također iz američkog razdoblja.

image
CROPIX
image
CROPIX
image
CROPIX

Barbara Vujanović, autorica izložbe, istaknula je, pak, da je Ivan Meštrović jedan od najprisutnijih umjetnika u hrvatskom javnom prostoru, ako govorimo o skulpturi i arhitekturi, i u kolektivnoj memoriji on je ime za koje smo svi čuli, kao i da, s druge strane, mnogo toga ne znamo; neka su njegova razdoblja i djela manje poznata, kako djela tako i činjenice.

"Radi se o toliko bogatoj biografiji, koja uključuje i umjetnički rad i politički i pedagoški, spisateljski, tako da je nemoguće na jednostavan način i u isto vrijeme obgrliti sve segmente. Ovdje smo se odlučili za kiparski jer je riječ o mediju u kojem je Meštrović ostvario svoju najpotpuniju kreativnost kojom se bavio od početka, još kao dječak u rodnom kraju oblikovao je skulpture u kojima je geneza njegova budućeg stvaralaštva što se tiče figurativne forme, pa čak i tema. Na ovoj ćemo izložbi vidjeti kako je tekao njegov kiparski razvoj od ‘Bosanca na konju‘, gdje su već naznake monumentalizma koji će nastupiti nekoliko desetljeća poslije, pa sve do Indijanaca iz Chicaga koji su zadnjih godina pobudili veliku pozornost."

image

Rumjana Meštrović, Petra Vugrinec i Antonio Picukarić

CROPIX
image

Rumjana Meštrovic, Petra Vugrinec, Antonio Picukarić, Barbara Vujanović, Nikola Mikša, Sandra Grčić Budimir
Foto: Lucija Ocko/CROPIX

CROPIX
image

Sandra Grčić Budimir i Barbara Vujanović
Foto: Lucija Ocko/CROPIX

CROPIX
image

Zagreb, 211123.
Klovicevi dvori.
Konferencija za medije povodom otvorenja izlozbe Ivan Mestrovic - retrospektiva.
Foto: Lucija Ocko/CROPIX

CROPIX

Petra Vugrinec, autorica izložbe i muzejska savjetnica u Galeriji Klovićevi dvori, rekla je da su pokušali napraviti ovu izložbu najbolje što su mogli te se nada da će publika to prepoznati, a prije svega da će prepoznati veličinu i snagu Meštrovićeva opusa, njegove skulpture koja se izdvojila iz kompletnog korpusa 20. stoljeća. Govoreći o Meštrovićevu djelu, napomenula je da se radi o "opusu koji sažima turbulentna događanja 20. stoljeća, i političke promjene, gdje je samo jedan trg, na kojem je ‘Zdenac života‘, šest puta promijenio ime".

U ime OTP banke, glavnog sponzora izložbe, član Uprave Nikola Mikša rekao je da je "ova izložba dokaz moći umjetnosti i njezine sposobnosti da okuplja i zbližava ljude. Ona je također podsjetnik svima nama koliko je važno podupirati umjetnike u njihovom stvaralaštvu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:56