TKO SE TO SRAMI?

U Dubaiju prekrili intimne dijelove Michelangelovog Davida, likovni kritičari bijesni: ‘Redikulozno!‘

Replika Michelangelovog Davida izrađena je zahvaljujući laserskom skeniranju i 3D print tehnologiji
 Giuseppe CACACE/AFP
Neki talijanski likovni kritičari ovu odluku smatraju ‘redikuloznom‘, dok je drugi smatraju ‘drugačijom, introspektivnom i dirljivom‘

Replika Michelangelovog Davida, izložena u sklopu izložbe Dubai Expo 2020, izazvala je kontroverzu zbog odluke organizatora da se intimni dijelovi tijela slavne skulpture prekriju kako ne bi vrijeđali konzervativnije muslimane, prenosi Daily Mail.

Kako izvještava La Repubblica, prvo otkrivanje statue izazvalo je 'ogromni sram' jer u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nije dopušteno javno pokazivanje golog tijela.

Zato su organizatori odlučili preko pet metara visoku statuu, talijanski doprinos izložbi, ograditi cilindričnom prostorijom izrađenom od kamena i stakla.

image
Giuseppe CACACE/AFP

Talijanski umjetnici i likovni kritičari pobunili su se protiv sporne odluke.

Talijanski likovni kritičar Vittorio Sgarbi prekrivanje Davida proglasio je 'grotesknim i redikuloznim' te je za agenciju Adnkronos izjavio da se radi o podilaženju religiji i kulturi Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok Davide Rampello, koji je donio odluku o prekrivanju Davida, smatra da se radi samo o 'drugačijoj, novoj, introspektivnoj i dirljivoj perspektivi' te negira da se radi o cenzuri.

Također, iako je Rampello rekao da će posjetitelji iz prizemlja kip moći vidjeti u cijelosti, organizatori događanja najavljuju da će pristup donjem dijelu skulpture imati samo VIP osobe.

image
Giuseppe CACACE/AFP

Replika je izrađena zahvaljujući laserskom skeniranju i 3D print tehnologiji.

Original jednog od najpoznatijih djela renomiranog umjetnika i jedna od najvećih turističkih atrakcija u Italiji prvotno je bio postavljen na trgu Piazza della Signoria u Firenci, a 1873. premješten je u Umjetničku akademiju u Firenci.

Izložba Dubai Expo 2020 prvi je svjetski sajam na Bliskom istoku koji okuplja preko 190 zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:30