Open House Zagreb

Tijekom tri dana građani će moći razgledati 35 arhitektonskih znamenitosti metropole

Predstvljanje projekta Open House Zagreb u Atelijeru Bohutinsky

Ovim se projektom Zagreb pridružio obitelji 60 velikih svjetskih gradova poput Londona, New Yorka, Pariza i Amsterdama

U Atelijeru Bohutinsky u petak je predstavljen festival Open House Zagreb u sklopu kojega će se od 20. do 22. listopada građanima i turistima otvoriti vrata 35 najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela.

"Open House festival trodnevno je slavlje zagrebačke arhitekture i zagrebačkih kvartova. Cilj je festivala promovirati arhitekturu i pomoći građanima u njezinu razumijevanju, budući da arhitektura čini bitnu komponentu kulture", rekla je kreativna ravnateljica Dubravka Vrgoč. Kako je pojasnila riječ je o festivalu "koji na određeni način promovira našu znatiželju prema onome što se događa unutar zgrada pokraj kojih svakodnevno prolazimo, nudeći Zagrepčanima priliku da uče od najboljih primjera gradske arhitekture i ljudi koji stoje iza njih. Time se daje vidljivost arhitektima koji su zaslužni za vizualni identitet grada i razvija lojalnost javnosti zainteresirane za gradsku arhitekturu. I dok građani mogu ući u neke od najpoznatijih zagrebačkih zgrada te u neke od gradskih najbolje čuvanih tajni, festival ih uči kako zajedno s arhitektima mogu ne samo razumjeti, već u budućnosti i zajednički promišljati izgled svoga grada."

image

Predstavljanje projekta Open House Zagreb

image

Dubravka Vrgoč i dizajner Stipe Brčić, vlasnik Atelijera Bohutinsky

image

Martina Bienenfeld

Arhitektica Senka Dombi, predstavnica ocjenjivačkog suda OHZ-a, rekla je kako se žiri u odabiru objekata vodio time da se pokriju različita razdoblja i namjene. "Odabrana djela predstavljaju najvredniju i najznačajniju arhitekturu i želimo građanima, prvenstveno nestručnoj javnosti, prezentirati zašto su u vrijeme nastanka predstavljala pomak u projektantskom pristupu i zbog toga su posebna. Posebnost se ogleda u oblikovnom, estetskom i funkcionalnom smislu, a za odabir nam je bio važan i odnos prema povijesnom, društvenom i prostornom kontekstu."

I Turistička zajednica grada Zagreba prepoznala je ovaj projekt te je financijski i operativno pomogla u njegovoj realizaciji. Jer, kako je istaknula direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld, "arhitektura ima snažan utjecaj na turizam, pruža turistima vizualni doživljaj, gradi identitet destinacije, pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture".

Dodala je kako se Zagreb kroz Open House pridružio obitelji 60 velikih svjetskih gradova poput Londona, New Yorka, Pariza i Amsterdama, što posebno apostrofira njegov značaj u europskim i svjetskim razmjerima. "Institucionalna podrška bitna je za ovakve projekte jer se kroz umjetnost i arhitekturu može najbolje upoznati i promovirati destinaciju."

Za prvu sezonu festivala Open House Zagreb odabrano je 35 arhitektonskih objekata koji će biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima: Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Klinika za psihijatriju Vrapče, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrada Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb-Centar, putnički terminal Zračne luke "Franjo Tuđman" Zagreb, poslovna zgrada Seecel, Lauba - kuća za ljude i umjetnost, odgojno-obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno-poslovna zgrada Veslačka 15-17a, Dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i Met boutique hotel.

Program je realiziran uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri na projektu su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka te HoB.

Prijave za posjet objektima te sve informacije o festivalu i programu Open House Zagreb dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://openhousezagreb.org.

Broj posjetitelja je limitiran ovisno o veličini objekta i mogućnostima prihvata posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:29