Novi ciklus

Sjajna skultptura Ivana Fijolića: Legende Mišo i Elvis zajedno poput sijamskih blizanaca

Ivan Fijolić

 Ivan Fijolić
Fijolić nam je poznat kao autor spomenika Bruceu Leeju u Mostaru, nabildanog Isusa i Jovanke Broz u Titovoj pozi

Mišo Kovač i Elvis Presley, dvije legende zajedno pod jednom košuljom, spojeni poput blizanaca, tema je nove skulpture Ivana Fijolića, koju je stavio na društvene mreže i izazvao oduševljenje mnogih. Zagrljeni su, glave su im spojene, zajednički im je i veliki križ kojeg nose oko vrata. Figura je puna, šake su stisnute, u odijelu su.

Ivan Fijolić, koji je široj publici najpoznatiji po spomeniku Bruceu Leeju u Mostaru, te skulpturama nabildanog Isusa i Jovanke Broz u pozi Josipa Broza Tita, radi na ovom novom radu, među ostalim, i kako bi njime započeo svoj novi ciklus. Tehnika je glina, bit će odliven u poliesteru. Mišo je, smatra ovaj umjetnik, jedan od rijetkih javnih ličnosti koji zaslužuju skulpturu, zaslužio je tu vrstu prepoznavanja, ušao je u legendu, više je od osobe.

image

Ivan Fijolić

Ivan Fijolić

Elvisa je odabrao kao Mišinog brata blizanca, spojeni su u jednu košulju, jer je gostujući u emisiji kod Aleksandra Stankovića, "Nedjeljom u 2" Aleksandra Stankovića, hrvatski pjevač rekao da je Kralj njegov idol. Upravo zato je plan ovog umjetnika, jednog od najboljih suvremenih kipara, napraviti čitav ciklus posvećen odnosu autora i njihovih idola. Mišo Kovač, podsjetimo, u više je navrata spominjao Elvisa Presleyja kao svoj uzor. Bio je, prepričavao je, na njegovom koncertu u Madison Square Gardenu i jedini ga je vidio na ovim prostorima. Nakon što je počeo pjevati "My way", potvrdilo mu se mišljenje da je to- to. "Kad je otpjevao My Way" pjesma se stopila s nebom" rekao je.

image

Ivan Fijolić

Tomislav Kristo/Cropix

Skulptura je visoka 125 centimetara, s postamentom, a nastala je u jednom dahu.

Ivan Fijolić, jedan od naših najboljih suvremenih kipara, poznat je po često duhovitim i ekscentričnim radovima, ali i tehnički besprijekornim. Ne treba zaboraviti ni sjajnu javnu, no slabo uočljivu skulpturu u Martićevoj, posvetu Ratku Petriću, njegovu učitelju. Jedini realiziran spomenik Franji Tuđmanu, a koji je struka hvalila, jest Fijolićev spomenik Tuđmanu u Glini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 21:36