SKRIVEN TALENT

SAMOUKA TINEJDŽERICA IZ DUBRAVE HIT JE NA FACEBOOKU Godinama je crtala i tajila to od svih, pa i roditelja, a onda je školska izložba promijenila sve

lijevo: Tina Ilić (16) fotografirala se s novinarom Jutarnjeg Matijom Boltižarom; desno: Na slici za Jutarnji radila je dva tjedna. Iako je popularna u školi, zbog ove slike imala je, kaže, tremu
 Boris Kovačev / CROPIX, Tina Ilić
 

Noć je davno pala, ali svjetlo još gori u Tininoj sobi. Već sedam dana bdije nad radnim stolom, dovršavajući svoj novi crtež. Nitko ga još nije vidio jer nikad ne pokazuje svoj rad prije nego što je gotov. Talentirana je, svi je uvjeravaju, obitelj, profesori, prijatelji, Facebook pratitelji (ima ih sve više).

Ovoga puta je drugačije. Ovaj crtež bit će objavljen u novinama i vidjet će ga tisuće ljudi. Mora biti savršen. Svaka linija, svaki detalj, svaka sjena. Prolazi olovkom po papiru i dodaje zadnje korekcije. Podiže A4 papir bliže svjetlu. Portret nje i novinara kojega je prije nedavno upoznala. Gasi lampu i odlazi spavati. Napokon je gotova.

Tina Ilić učenica je drugog razreda Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Crta odmalena, ali tek prije nekoliko mjeseci javnost je saznala za nju. Za to je kriva sestra Ana koja je bez njezina znanja počela objavljivati crteže na društvenim mrežama. Otada svi žele da im 16-godišnjakinja nešto nacrta.

Stresan zadatak

Tako smo za nju saznali i mi, a imali smo posebni zahtjev. Snimili smo selfie i tražili je da napravi crtež po njemu. Dva tjedna kasnije - sve je bilo spremno.

Zagreb, 031018.
Samouka slikarica Tina Ilic, fotografirana u svom domu u drustvu novinara Matije Boltizara.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

- Crtala sam svaki dan poslije škole. Bilo je stresno jer sam znala da je ovo crtež koji će vidjeti puno ljudi. Zato sam pazila na svaki detalj, kako bi rad bio savršen - ispričala nam je Tina.

Njezina ljubav prema crtanju počela je u tišini. Kao dijete uvijek je crtala, ali svaki je crtež pohranila u ormar, daleko od znatiželjnih pogleda. Prvo su to bile slike omiljenih junaka iz crtanih filmova. Kasnije su došle slike pejzaža - prizori zalaska sunca, mora, neba, potom i portreti. Prvo obitelji, pa najdražih pop idola. Tajna kutija samo se punila. Talent je bio siguran unutar četiri zida, no postoji nešto sa skrivenim talentima. U jednom trenutku neočekivano izađu.

- Na kraju 4. razreda dogovorili smo se da će svatko nešto pokloniti učiteljici Željki Pavlinušić za oproštaj. Ona mi je bila kao druga majka i htjela sam za nju učiniti nešto posebno. Sjetila sam se jedne slike iz mamine i tatine sobe pa sam je odlučila precrtati - prisjeća se Tina.

To je slika malene dalmatinske ulice s puno detalja i boja. Uzela je papir i olovku, sjela na pod te počela crtati, pazeći pritom da je nitko od ukućana ne uhvati u “zločinu”. Nakon par dana slika je bila gotova. Reakcija učiteljice? Kako kaže Tina, bilo je to čisto oduševljenje.

Ti radiš kako želiš

Ta slika pokrenula je lavinu. Prijateljice su je stalno tražile da crta nešto za njih, a njezine mogućnosti ubrzo je primijetila i učiteljica likovnog Jasna Petrić Mioč iz OŠ Antuna Branka Šimića. Nakon što je vidjela njezine radove, rekla je da nema što raditi na nastavi.

- Dok je ostatak razreda slikao zadane teme, ja sam imala slobodne ruke. Učiteljica mi je rekla da crtam što god želim i pokazivala mi napredne tehnike slikanja. Ona je bila i prva koja mi je kupila pravo platno, a zahvaljujući njoj sam i odlučila upisati Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te nastaviti sa svojim snom da postanem slikarica - otkriva nam Tina.

Ipak, njezina obitelj i dalje nije bila sasvim svjesna njezina talenta. Stoga su prije dvije godine, kad su došli na božićnu školsku priredbu i ondje vidjeli izložene radove, ostali jako iznenađeni.

- Zamislite, živi s nama, a mi nemamo pojma da ona prekrasno slika. Još je njezina slika bila odmah prodana na priredbi, tako da je nismo mogli odnijeti doma. I to za sto kuna - ističe otac Mate, koji sada svima ponosno pokazuje kćerine slike.

Nakon toga tajna je bila otkrivena, samo je još nedostajalo da za njega dozna ostatak svijeta. To je bio mnogo veći problem. Naime, Tina je i dalje skrivala svoje slike pa je njezina sestra Ana morala upotrijebiti detektivske tehnike šuljanja i traženja kako bi ih pronašla.

- Sjećam se, poskrivećki sam fotografirala njezine radove i potom brže-bolje sakrila da me ne vidi. Jednostavno nam nije dopuštala da ih vidimo - kaže Ana, dodajući da je dugo odolijevala nagonu da objavi njezine fotografije.

Portret sestre

Ipak, ponovno je jedna posebna fotografija bila okidač. Prije nekoliko mjeseci Tina je za domaću zadaću morala napraviti autoportret. Kako ne voli crtati samu sebe, zamolila je profesoricu da napravi portret sestre.

- Kada sam vidjela kako me nacrtala, to je bilo to. Morala sam to objaviti - opisuje Ana trenutak kada su društvene mreže saznale za Tinu Ilić. Vijest o mladoj talentiranoj slikarici preko noći se proširila. Ubrzo je došla i prva narudžba u inboks. Jedan mladić želio je portret Ševe iz “Noćne more” Željka Malnara. Tina se primila posla i prodala svoj prvi naručeni rad. Nakon toga je došao drugi, pa treći, četvrti, peti, šesti. Narudžbe su stizale, a srednjoškolka iz Trnovčice postala je profesionalna slikarica. Ipak, i dalje je ostala vjerna sebi i svojem skrivanju slika.

- Stalno crtam neke stvari za sebe, u školi, tijekom odmora, noću prije spavanja. Ponekad je to lik iz animea My Hero Academia, nekad član benda BTS, nekad neka sitnica koja me oduševila, ali to su crteži samo za mene - kaže Tina.

Poslije nekoliko minuta nagovaranja dopušta nam da pogledamo radove i ostajemo iznenađeni time što mogu prsti jedne 16-godišnjakinje. Što se tiče budućnosti, ona je jasna - cilj je jednoga dana živjeti od umjetnosti. Nakon srednje škole planira upisati Akademiju likovnih umjetnosti ili Grafički fakultet, a uskoro će svoje radove početi objavljivati na specijaliziranim stranicama za umjetnike kao što je DeviantART i Pinterest. Ipak, prvo mora prebroditi svoj strah od objavljivanja slika.

- Ne volim razmišljati jako daleko. Idem iz dana u dan, korak po korak. Ono što najviše želim jest ostati vjerna sebi. Ne mislim da sam bolja od drugih i samo želim zauvijek uživati u crtanju - skromno kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:41