IVO PEJAKOVIĆ

Ravnatelj Jasenovca podnio neopozivu ostavku: ‘Došla su takva vremena, ne želim u tome sudjelovati...‘

Spomenik u Jasenovcu

 Goran Mehkek/Cropix
U razgovoru za Novosti rekao je da nije više želio sudjelovati u takvim raspravama, nakon članka Vladimira Geigera

Ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković podnio je ostavku nakon što je objavljen članak o istraživanju CroFacta, novog projekta za provjeru točnosti, o netočnim podatcima objavljenim na mrežnim stranicama institucije, kako pišu Novosti

U CroFactu su udruženi Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko-memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata, a ovo je istraživanje prenio jedan dnevni list u Hrvatskoj.

Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest pisao je za CroFact o tvrdnjama objavljenim na mrežnim stranicama JUSP-a Jasenovac o sastanku održanom 4. lipnja 1941. u Zagrebu u njemačkom poslanstvu na kojem je, uz ostalo, zaključeno da se "srpsko pitanje" u NDH riješi "masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore". Geiger je naveo da izvorno arhivsko gradivo i historiografski radovi pokazuju da su te tvrdnje neutemeljene, odnosno da se ne spominje da je na tom sastanku ustaša s predstavnicima Trećeg Reicha razmatrano "da se srpsko pitanje riješi masovnim iseljavanjem Srba u Srbiju, masovnim ubijanjima na terenu i deportiranjem u koncentracijske logore", a ne spominje se ni da su nacisti vlastima NDH odobrili "već ranije poduzete mjere za konačno rješenje srpskog pitanja u NDH".

Pejaković je u telefonskom razgovoru za Novosti potvrdio da je jutros podnio ostavku, a kao povod navodi spomenute članke objavljene u dnevnom listu i na CroFactu, odnosno tvrdnje o netočnostima na mrežnim stranicama ustanove.

Neke tvrdnje su nespretno formulirane i odlučio sam podnijeti ostavku, izjavio je Pejaković.

Dodao je da mu se čini da je "došlo takvo vrijeme" i da je u ovakvoj situaciji odlučio podnijeti ostavku te da više nije htio "sudjelovati u tim raspravama". Upitan kakva je to "ovakva situacija", kazao je da je politička situacija izazovna i na unutarnjem i na vanjskom planu. Za nekoliko dana će se u sjedištu UN-a u New Yorku raspravljati o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, a u crnogorskom parlamentu o deklaraciji koja se tiče ustaškog logora Jasenovac i tamo počinjenog genocida.

Potrebno je zauzeti stav i odrediti koje pravne termine koristiti. Treba definirati terminima što se dogodilo u NDH, kazao je Pejaković. Kako je nastavio, u razgovoru za Novosti: "U javnosti, što uključuje i vlast, nisu sporni Holokaust nad Židovima i genocid nad Romima počinjeni u Jasenovcu i NDH uopće, ali je sporno pitanje "genocida nad Srbima". On je i u ime ustanove kojoj je bio ravnatelj o ustaškim zločinima nad Srbima u Drugom svjetskom ratu govorio kao o genocidu, no ne vidi da aktualna vlast to vidi na jednak način.

Pejaković je ravnatelj bio od 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 17:51