KADROVIRANJA U NOVOM ZAGREBU

Prvi saznajemo: za ravnatelja Muzeja suvremene u Zagrebu javio se i kustos njujorške MoMA-e

MSU

 Damir Krajač/Cropix/Cropix
Christian Rattemeyer, nezavisni kustos, pisac i prevoditelj, u konkurenciji je, neslužbeno saznajemo, s Vesnom Meštrić i Leilom Topić

Nakon što je Zdenka Badovinac, donedavna ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu iz osobnih razloga dala ostavku, raspisan je novi, međunarodni natječaj, na kojeg se javilo troje kandidata. Iz samog muzeja javile su se Vesna Meštrić, koja se već jednom bila javila za ovu poziciju, i Leila Topić, koja se svojedobno natjecala za ravnateljicu Umjetničke galerije. Međutim, kako smo neslužbeno saznali, u igri je i treće ime, Christian Rattemeyer, nezavisni kustos, pisac i prevoditelj.

Nedavno je bio u Zagrebu, gdje je u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti predstavio knjigu ‘Julije Knifer: Collages for Meanders‘, sa Zvonkom Makovićem i umjetnikovom kćerkom Anom Knifer.

Christian Rattemeyer, dugogodišnji je kustos suradnik u odjelu za crteže i grafike Muzeja moderne umjetnosti. Bio je direktor Sculpture Centra u Long Island Cityju. Kako su tada pisali mediji, kustos njemačkog podrijetla posljednji je u nizu visokoprofilnih odlazaka iz MoMA-e, koja je bila u tom trenutku zatvorena.

Karijeru je započeo kao pomoćnik kustosa na devetom izdanju Documente u svom rodnom gradu Kasselu 1992. i nastavio pomagati u produkciji dokumenata 10 i 11. Godine 1997. Rattemeyer je osnovao Osmos, suvremeni projektni prostor u Berlinu. Nastavit će sukurirati na trećem i četvrtom Međunarodnom bijenalu filma i arhitekture u Berlinu prije nego što se preselio u New York 2003., gdje se pridružio Artists Spaceu kao kustos.

image

Christian Rattemeyer

CROPIX

Tijekom svog mandata u MoMA-i, Rattemeyer je organizirao zapažene izložbe uključujući "Transmissions: Art in Eastern Europe and Latin America 1960–1980" (2015.) i "Alighiero Boetti: Game Plan" (2012.). Artnet je pisao o njemu kako je član široke međunarodne mreže, te da ima oko za uočavanje talenta u usponu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:46